fallback

Позитивното настроение на БФБ се запазва

Впечатляващо е, че то е на фона на засилващи се негативни настроения на чуждите пазари, коментира Даниел Димитров от Реал Финанс

18:10 | 03.02.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият борсов индекс – SOFIX, започна седмицата с повишение от 0,5% до 549,67 пункта при оборот от 702 хил. лв., след като приключи миналата с ръст от 6,3%, а през януари нарасна с 11,3%. Останалите борсови индекси също се покачиха, както следва: BGBX40 с 0,3% до 109,82 пункта, BGTR30 с 0,3% до 385,90 пункта и BGREIT с 0,4% до 89,50 пункта.

„В първата февруарска сесия позитивният сентимент на БФБ се запази. Въпреки, че броят на акциите, търгувани с понижение бе по-голям от тези, търгувани в зелено, при последните денят бе доста по-впечатляващ. Оборотът на борсата бе значителен, но основната част от него бе вследствие на прехвърляне на над 1% от капитала на Спиди и сделка с облигации на НУРТС България“, заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт. "Впечатляващото на позитивните движения днес е, че те се случват при засилващите се негативни настроения на международните пазари. След като януари бе белязан със значима корекция при повечето развити пазари и приключи като най-лошия месец от средата на предходната година, днес азиатските и европейските пазари отново отчетоха понижения. Причините бяха както негативният тон, зададен от американските пазари в петък, така и тревожните данни от Китай, показали забавяне в сектора на услугите в страната", коментира той.

„След публикувания добър отчет за последното тримесечие на 2013 г. акциите на ЗД Евроинс се изстреляха с 31% до нива, невиждани от януари 2011 г. Мажоритарният собственик на застрахователното дружество – Еврохолд България АД от своя страна добави 7% към цената на затваряне от петък. За трети пореден ден акциите на Енерго-Про Продажби бяха търсени от инвеститорите, след публикувания отчет, като днес те добавиха нови 9,7% към петъчния ръст от 8,4%, за да достигне ръстът в последните три сесии 57%. Значим ръст отчетоха и книжата на Проучване и добив на нефт и газ (+6,2%), завършили сесията на ниво, недостигано от март 2008 г.", посочи анализаторът

"Разбира се имаше и спадащи позиции, но сред тях бяха тези, регистрирали най-висок ръст от началото на годината – Юрий Гагарин, Биовет и Химимпорт. Наличието на краткосрочни корекции е важно за дългосрочния ръст в цените на акциите, който не би бил устойчив, ако движението в цената е само нагоре. Важното е тези корекции да не се задълбочат, както и чуждите инвеститори да се успокоят, защото дори и късно спадът ще се усети и на родния пазар. Това би било неприятно с оглед на факта, че чуждите пазари коригират от дългогодишни върхове, докато при БФБ върховете все още са много далеч", изтъкна Димитров.

Търговията на борсата днес възлезе на 2,748 млн. лв., като за това най-много допринесе прехвърлянето на 1,1% от капитала на Спиди при средна цена от 22,01 лв. за акция и последна от 23 лв. (+2,7%). С оборот около и над 100 хил. бяха още ПИБ (+6,9%) – 227 хил., Химимпорт (-2,5%) – 198 хил., Алкомет (+3,7%) – 197 хил., Софарма Трейдинг (+3,7%) – 138 хил., Евроинс (+31%) – 106 хил. и Еврохолд (+7%) – 98 хил. Днес стана ясно, че цената в търговото предложение за ПИБ, на което КФН даде зелена светлина, е 2,43 лв. на акция. Цената е средната борсова с акциите на ПИБ за трите месеца до внасянето на търговото предложение, докато най-високата, заплатена от търговите предложители за шесте месеца преди внасянето на търговото предложение е била 2,32 лв. на акция. Акциите на Алкомет поскъпнаха, въпреки че компанията отчете загуба в края на 2013 г. Печалбата за цялата минала година намалява с 45% до 2,13 млн. лв.

На регулиран пазар се търгуваха общо 66 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 24/31, а при 8 позиции нямаше промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с двуцифрен ръст са акциите на Светлина (+37%), Евроинс (+31%), Агроенерджи Инвест АДСИЦ (+23%) и Спарки Елтос (+13%), а с най-голям спад  са книжата на Юрий Гагарин (-5,8%) и Биовет (-3,3%).

Акциите на Спарки Елтос поскъпнаха въпреки загубата от 9 млн. лв. за миналата година. Продажбите на ловешкото предприятие се увеличават с 28% на годишна база до 41 млн. лв.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:32 | 19.08.22 г.
fallback