fallback

Повишения за родните индекси въпреки спадовете в чужбина

Слабата корелация на БФБ с външните пазари отразява позитивизма на дребните инвеститори и отчасти липсата на големи чужди, смята Веселин Захариев от Mane Capital

18:20 | 27.01.14 г. 1
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Индексите на БФБ приключиха с повишения първата сесия за седмицата, както приключиха и миналата. В петък ръстът на SOFIX от началото на годината надхвърли 10%. Повишенията днес са както следва: SOFIX (+0,6%) до 546,67 пункта, BGBX40 (+0,3%) до 109,64 пункта, BGTR30 (+0,4%) до 386,85 пункта и BGREIT (+0,1%) до 90 пункта.

"Основните индекси се повишиха, въпреки че в петък и днес пазарите в Щатите, Азия и Европа регистрираха спадове, дължащи се основно на притеснения за световния растеж и по-конкретно на негативните новини за растежа на Китай и отчасти на лоши отчети в Европа, водени от BG Group. Слабата корелация с движенията на международните пазари донякъде отразява позитивното настроение, обзело българския ритейл инвеститор от началото на 2014 година и отчасти показва липсата на активно търгуващи големи чуждестранни инвеститори, които да реагират на новините, движещи световните пазари", заяви за Investor.bg Веселин Захариев*, съдружник в Mane Capital.

"Всичко това се случи на фона на слаб обем, като отново най-ликвидни бяха акциите от групата на Химимпорт. Навлизайки в сезона на публикуване на печалбите за четвъртото тримесечие, добрите резултати от отчета на Монбат почти нямаха отражение, като се изтъргуваха малко над 3 хил. акции със слабо повишение на цената от 0,6%. Първа Инвестиционна Банка продължи силния си януарски възход и регистрира повишение на цената от нови 1,2% до 3,04 лв. при близо 25 хил. акции оборот, задържайки се на най-високото си ниво от юли 2011 година. В сегмента на АДСИЦ, почти нямаше движения при слаби обеми, като отново сред най-ликвидните позиции беше Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ", коментира анализаторът. 

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 932 хил. лв., като близо половината от нея се дължеше на Химимпорт (+2,8%) – 317 хил. и ЦКБ (+0,9%) – 141 хил., следвани от ПИБ (+1,2%) – 76 хил. и Българска роза-Севтополис (-2,5%) – 45 хил. 

На регулиран пазар се търгуваха общо 65 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 26/33, а при 6 позиции нямаше промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Юрий Гагарин (+8,8%), а с най-голям спад са книжата на Свилоза (-6,9%), Доверие (-3,4%) и Енерго-Про Продажби (-2,7%).

Днес стана ясно, че Комисията за защита на конкуренцията глобява „Енерго Про“ с 266 хил. лева заради злоупотреба с господстващо положение, тъй като компанията не е допуснала ВЕИ-централа до мрежата си. Жалбата е подадена в края на 2012 година от компанията „В2М“.  * Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:48 | 11.09.22 г.
fallback