fallback

Прибиране на печалби вероятно натиска индексите на БФБ надолу

Вече трудно можем да говорим за подценени акции сред активно търгуваните, като някои дори са леко надценени, смята Христо Владимиров от Ти Би Ай Инвест

17:48 | 21.01.14 г. 3
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, се понижи с 0,5% в днешната сесия до ниво от 532,11 пункта при оборот от 638 хил. лв. Индексът губи в трета поредна сесия (-1,1% за периода), след като от началото на годината до миналия петък бе нараснал с 9,4%. Останалите основни индекси - BG40 и BGTR30 - също спаднаха с по 0,5%, до съответно 107,10 и 373,81 пункта. Секторният  BGREIT отстъпи с 0,01% до 87,34 пункта.

"И днес индексите отстъпиха леко при сравнително по-слаба търговия. Най-вероятно някои инвеститори са предпочели да приберат част от печалбите си след бурното поскъпване на акциите през изминалите седмици. На този етап здравословен за родния пазар би бил известен период на консолидация за затвърждаване на постигнатите нива, преди да продължи възходящото движение на индексите. Успоредно с това трябва да видим и подобрение на фундамента, който при немалко компании изостава", заяви за Investor.bg Христо Владимиров*, анализатор в ИП Ти Би Ай Инвест.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 976 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Химимпорт (-1,5%) – 281 хил., Монбат (+0,8%) – 104 хил., ЦКБ (-0,2%) – 86 хил. и Спиди (+3,9%) – 86 хил. На регулиран пазар се търгуваха общо 55 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 23/23, а при 9 позиции нямаше промяна.

От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Ризърв кепитал АДСИЦ (+80%), ФЕЕИ АДСИЦ (+5,4%) и Синергон (+4,9%), а с най-голям спад са книжата на Арома (-13%), Стара планина Холд (-5,1%), Юрий Гагарин (-3,6%) и Холдинг Пътища (-3,5%). „За последните два месеца SOFIX нарасна с 15%, като покачването обхвана повечето водещи компании, търгувани на БФБ. Това показва, че родният пазар отново е влезнал в полезрението на някои инвеститори на периферните пазари, сред които е и българският. Вече трудно можем да говорим за подценени акции сред активно търгуваните, като някои дори можем да сложим в категорията „леко надценени“, още повече че фундаментът на различните компании не се развива равномерно.

Вече високите нива на водещите световни индекси след силното им покачване през миналата година, както и признаците за икономическо възстановяване на страните от ЕС са основните фактори за прехвърляне на позитивните настроения и към родния  пазар. Това се обуславя и от очакваната по-добра доходност на българските акции предвид силното им изоставане спрямо акциите на развитите пазари след постигнатото дъно в началото на 2009 г.

Докога ще продължи оживлението на родната борса? Това зависи основно от стъпките, които Федералният резерв ще предприеме за намаляване на финансовите стимули. Засега централната банка на САЩ е изключително внимателна да не изплаши финансовите пазари, докато се опитва да намали безпрецедентното вливане на ликвидност в американската финансова система. Ако бичите настроения на тези пазари се запазят до края на годината, това ще има благоприятно влияние и върху българския капиталов пазар“, коментира Владимиров.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 19:52 | 27.08.22 г.
fallback