fallback

Няма заплашени от обезсилване на собствени акции, освен може би Петрол

Причината е, че няма друга компания която да притежава над 10% от собствените си акции и да е задължена да ги продаде в срок от 3 години

09:30 | 15.01.14 г. 4
Автор - снимка
Редактор

Много български публични компании имат обратно изкупени акции и напоследък е модерно да ги продават, като това направиха Монбат АД и Трейс груп холд АД. Вчера имаше оборот с 45,5 млн. акции на Петрол АД, което е близко до дела на Нафтекс Петрол ЕООД в Петрол АД. За акциите на Нафтекс Петрол ЕООД в Петрол АД има решение на Комисията за финансов надзор да бъдат обезсилени, но ако вчера са били продадени, те вероятно няма как да бъдат обезсилени.

Мотивите за продажбите в трите случая (на Монбат АД, Трейс груп холд АД и Петрол АД) са различни, тъй като според чл. 187а, ал. 4 от Търговския закон, едно дружество е длъжно да продаде само книжата над 10% от капитала и то в срок от 3 години, което касае само Петрол АД.

Форма на обвързаност имаше и между Албена АД и Албена Инвест холдинг АД, като първото притежаваше 47,83% в холдинга, а той притежаваше малко над 20% от Албена АД. През 2009 г. Албена АД се раздели с основната част от участието си в Албена инвест холдинг АД.

Албена холдинг АД и Албена инвест холдинг АД имаха общ контрол над повече от 50% от Албена АД и отправиха търгово предложение през 2009 г. за акциите на Албена АД.

През 2013 г. делът на Албена АД в Албена инвест холдинг АД бе 7,39%, тоест под 10-те процента, над които акциите трябва да бъдат продадени, ако бъде установена свързаност, разбира се.

Обратно изкупени акции в момента имат редица компании, като Софарма АД, Албена АД, Индустриален холдинг България АД и други, като за тях няма причина да бързат с продажбата на тези акции. Акционерите на Трейс груп холд АД пък ще решават за ново обратно изкупуване на собствени акции на Общо събрание насрочено за 31 януари 2013 г.

Свързани компании:

Трейс Груп Холд АД(T57)

Монбат АД(MONB)

Албена АД(ALB)

Петрол АД(PET)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:48 | 09.09.22 г.
fallback