fallback

Инвеститорите на БФБ прибраха част от натрупаните през седмицата печалби

Маниерът на покупки на борсата тази седмица издава навлизането на чужди институционални инвеститори, смята Даниел Димитров от Реал Финанс

18:33 | 10.01.14 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият борсов индекс – SOFIX, се повиши с 6,1% през седмицата, след като прибави 0,2% в петъчната сесия до 523,87 пункта. От началото на годината индексът е на плюс 6,6%. BGBX40 нарасна с 4,7% (+0,04 днес) до 104,96 пункта, BGTR30 напредна с 4,4% (+0,04 днес) до 364,73 пункта, а BGREIT се покачи с 0,4% (-0,2% днес) до 88,81 пункта.

Търговията с акции в днешната сесия възлезе на 3,466 млн. лв., като с най-голям оборот беше Софарма, от което се изтъргуваха 0,3% от капитала при средна цена от 3,95 лв. (0%) за брой и последна от 3,97 лв. (+0,6%). След последните сделки по обратно изкупуване компанията притежава 4,16% от собствените си акции.

С оборот над 100 хил. лв. бяха още ПИБ (0,2%) – 333 хил., ЦКБ (+6%) – 272 хил., Химимпорт (+2,5%) – 247 хил., Монбат (+1,5%) – 184 хил. и Неохим (+4%) – 178 хил.

Днес на БФБ се сключиха сделки със 70 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 29/27, а при 14 позиции нямаше промяна.  От емисиите с оборот над 5 хил. лв. с двуцифрен ръст днес са акциите на Арома (+45%), Енергони (+20%), Свилоза (+16%) и ЕМКА (+12), а с най-силен спад са книжата на Булгартабак (-4,3%) и Ризърв кепитал АДСИЦ (-4,3%). "Днес вниманието на инвеститорите бе насочено към акциите на Първа инвестиционна банка след обнародването на новината, за отправеното търгово предложение към миноритарните акционери на банката. С акциите на банката се сключиха най-много сделки на пода на борсата. Въпреки, че информация за цената на търговото предложение все още липсва, в средата на сесията акциите на банката достигнаха дневен ръст от 9% и нива, невиждани от Май 2011 г. В края на сесията търговията приключи при нива от 2,90 лв. за брой – близки до нивата от четвъртък при дневно повишение от 0,2%. Към края на днешната сесия обаче се прибираха част от натрупаните печалби през седмицата, особено от някои спекулативно настроени пазарни играчи. В следствие на това индексите заличиха повишенията от сутринта и приключиха сесията около нивата от четвъртък", коментира за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт. "Възможно е причината да се корени във важните международни новини от деня. Днес следобед излязоха месечните данни за заетостта в САЩ, като новооткритите работни места бяха доста по-малко от очакванията.  Същевременно безработицата в САЩ достигна най-ниското си ниво от кризата насам – 6,7%. И двете стойности обаче са повлияни от студеното време в САЩ, така че е рано да прогнозираме как то ще се отрази на програмата за стимулиране на американската икономика от страна на ФЕД. Първоначалната реакция на американските пазари бе спад от достигнатите в европейската сесия нива. Все пак не очаквам това да се отрази на родния пазар. След дългото очакване повишените нива на склонност към риск в чужбина да се пренесат и у нас, през изтичащата седмица това стана факт. До евентуална значима промяна в политиките на централните банки очаквам позитивното настроение на БФБ да се задържи", смята анализаторът. С най-голям оборот за седмицата са Софарма (2,4 млн.), Химимпорт (1,8 млн.) и ЦКБ (0,9 млн.) От компаниите, участващи в широкия борсов индекс BGBX40, с най-голям ръст са ЦКБ (+42%), Химимпорт(+31%), Стара планина Холд (+18%), ПИБ (+16%) и ЕМКА (+15%), а с най-голям спад са Албена (-6,8%), ФеърПлей Пропъртиc АДСИЦ (-5,5%) и Неохим (-5,5%).

"Приключилата борсова седмица бе най-добрата за инвеститорите на БФБ от много време насам. Считам, че причината за това бе навлизането на чужди институционални инвеститори на родния пазар. Дълго време говорихме, колко подценени фундаментално са българските публични компании, но в състоянието на нисколиквидна търговия потенциалът няма как да се реализира. През изминалите години често сме били свидетели чуждите инвеститори да предприемат навлизане на пазара в началото на отчетния период, обикновено съвпадащ с календарната година", заяви Димитров.

"През тази седмица станахме свидетели на множество изкупувания на акции, основно при акциите, участващи във водещите борсови индекси – SOFIX, BGBX40 и BGTR30. Те бяха осъществени в значими обеми, а ценовите равнища значително се повишиха. Такова поведение отдавна не е типично за българските инвеститори – независимо дали институционални или спекулативно настроени. Същите отдавна са предприели стратегия на влизане в дадена позиция единствено при дълбоки разпродажби, с цел едно потенциално връщане на цената на предишните нива да им остави бърза потенциална печалба", отбелязва той.

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:41 | 12.09.22 г.
fallback