fallback

Инфлацията, ПЧИ и аукционът за 10,5-годишни ДЦК на фокус през седмицата

Борсата продължава своето настъпление, а през новата седмица ще се проведе общото събрание на акционерите на БФБ-София АД

09:10 | 13.01.14 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Изминалата седмица бе белязана от поредния скандал на политическата сцена. Почивката на управляващите приключи и тази седмица се очакват редовните заседания на народните представители. Стана ясно, че те планират нови увеличения на минималната заплата и на максималната пенсия.

Оптимизмът на родната борса не стихва и можем да отчетем това като положителна новина, която ще бъде във фокуса на вниманието през новата седмица. Ето кои ще са останалите събития, които ще следим.

В понеделник (13 януари) Българската народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни държавни ценни книжа (ДЦК) с общ номинален размер от 50 млн. лв. На аукциона през декември бе постигната средна доходност от 3,56%, на този през ноември – 3,55%.

Това е втората емисия на дълг от планираните общо четири за месеца. С тях Министерството на финансите иска да набере близо 1 млрд. лв. от пазарите. Миналия понеделник ведомството набра успешно 400 млн. лв. под формата на краткосрочни облигации при ниска доходност.

Националният статистически институт (НСИ) ще изнесе информация за средствата за подслон и местата за настаняване за ноември 2013 г.

Също в първия ден от новата седмица облигационерите на Болкан Бевъриджис Кампъни ЕАД ще проведат своето общо събрание.

Във вторник (14 януари) НСИ ще публикува данните за инфлацията за декември. През ноември бе отчетена дефлация от 1,5% на годишна база.

За този ден са насрочени общите събрания на ФеърПлей Пропъртис АДСИЦ и на Българска фондова борса АД. Министерството на финансите иска да извади Ясен Ягодин, Васил Големански и Георги Български от ръководството на БФБ-София.

За сряда (15 януари) и четвъртък (16 януари) няма предвидени макроикономически и корпоративни събития.

В петък (17 януари) БНБ ще оповести данните за състояните на платежния баланс към 30 ноември 2013 г.

Последните данни показаха, че октомврипрез преките чужди инвестиции в страната са отрицателни и възлизат на 103,8 млн. евро при 183 млн. евро за октомври 2012 г. За януари-октомври 2013 г. ПЧИ в страната са 1053,7 млн. евро при 1847,1 млн. евро за същия период на 2012 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 02:10 | 14.09.22 г.
fallback