fallback

Преките чуждестранни инвестиции приковават вниманието през седмицата

БНБ ще проведе аукцион за 10,5-годишни ДЦК и ще публикува данните за паричната статистика

09:33 | 16.12.13 г.
Автор - снимка
Създател

Изминалата седмица ще се запомни с предколедния „подарък“ на рейтинговата агенция Standard & Poor’s (S&P). Въпреки че потвърди кредитния рейтинг на България в дългосрочна чуждестранна и местна валута съответно на BBB/А-2, агенцията ревизира перспективата от стабилна на отрицателна.

Интерес имаше и около темата за строителството на седми реактор на АЕЦ „Козлодуй“.

Предстои втората поредна шестдневна работна седмица, след която обаче идват и дългоочакваните почивни и празнични дни. В събота социалният министър Хасан Адемов сподели, че отработването на почивните дни е неефективно и заяви, че трябва промяна в тази насока.

Ето кои са по-важните икономически събития за едни от последните работни дни за 2013 г.

В понеделник (16 декември) Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 10,5-годишни държавни ценни книжа с общ номинален размер от 50 млн. лв. На аукциона през ноември бе постигната доходност от 3,55%, а на този през oктомври - 3,79%.

От централната банка очакваме данните за платежния баланс за октомври 2013 г., потока от преки инвестиции за същия месец, както и за външната търговия за септември. За деветмесечието преките чуждестранни инвестиции са спаднали двойно.

В първия ден от седмицата ще се събера акционерите на Лиам АДСИЦ и на Сити Пропъртис АДСИЦ. Облигационерите на Ти Би Ай Кредит ЕАД ще опитат повторно да проведат своето общо събрание, защото първото пропадна поради липса на кворум.

За вторник (17 декември) е насрочено общото събрание на Химснаб АД.

В сряда (18 декември) ще се състои събранието на облигационерите на НУРТС България АД.

За четвъртък (19 декември) няма предвидени събития от корпоративния и макроикономически календар на страната.

В петък (20 декември) Националният статистически институт(НСИ) ще оповести данните за индекса на разходите за труд за третото тримесечие на 2013 г.

В предспоследния ден от тази работна седмица ще заседават акционерите на Агро Финанс АДСИЦ, ЗД Евро инс АД. Също така 20 декември е крайната дата за търговия с права на Пи Ар Си АДСИЦ.

В събота (21 декември) отработваме 23 декември (понеделник). В съботния ден БНБ ще публикува паричната статистика за ноември, както и информация за състоянието на външния дълг за октомври.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:20 | 13.09.22 г.
fallback