fallback

Бизнесът се интересува повече от цената на акциите, отколкото от дивидента

Високото заплащане продължава да бъде движещ мотив за мениджъри и персонал, показват изследвания на БАН

12:29 | 12.12.13 г. 2

За три години собствениците на български фирми, които се листват на фондовата борса, са сменили основния си бизнес интерес. Те вече се интересуват и искат да получат по-висока цена на акциите си, вместо по-голям процент дивидент от корпоративната печалба.

Това показват две проучвания на Института за икономически изследвания към БАН, проведени през 2010 и 2013 г. в рамките на проект ”Утвърждаване на стандарти за добро корпоративно управление в българската индустрия”.

Изследванията сочат още, че високото заплащане продължава да бъде движещ мотив както за мениджърите, така и за персонала. Мнението се споделя от почти две трети от анкетираните.

Промяна не се наблюдава и в основния интерес на синдикатите – да се подобряват условията на труда, на клиентите – да купуват на приемливи цени, както и за навременните плащания при доставчиците.

Проучванията на БАН се финансират от Фонд „Научни изследвания”. Основата цел на проекта е да потърси и покаже усъвършенствани и утвърдени високи стандарти и добри практики в областта на корпоративното управление за подобряване функционирането и управлението на българската индустрия, коментират от пресцентъра на академията.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:11 | 12.09.22 г.
fallback