fallback

БВП и аукционът за 3-годишни ДЦК на фокус през седмицата

Националният статистически институт ще изнесе данни за заетостта и производителността на труда за третото тримесечие на годината

08:11 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В края на миналата седмица БСП и ДПС се обявиха в подкрепа на намаляване на партийните субсидии с до 10%. Финансовият министър Петър Чобанов посочи, че приходите от евентуалното свиване на държавната субсидия за партиите засега се предвижда да бъдат оставени като буфер в бюджета.

Миналата седмица бе приет и бюджетът на Държавното общетвено осигуряване. Така от 1 юли 2014 г. влиза и т.нар. "швейцарско правило" за осъвременяване на пенсиите. Също така възрастта за пенсиониране бе замразена за една година.

Запазването на възрастта за пенсиониране бе разтълкувано от мнозина като ход на управляващите да прехвърлят отговорността на следващото правителство за евентуалното връщане на пенсионната реформа и като подготовка за предсрочни избори. Започва последният месец на годината, а с него ще дойдат и първите сметки за новия отоплителен сезон.

Дали ще има нова вълна на обществено недоволство, след като протестите пред парламента стихнаха – предстои да разберем. Най-вероятно събитията на политическата сцена ще бъдат повече от икономическите и корпоративни събития тази седмица. Ето и кои са по-важните от тях.

В понеделник (2 декември) Българска народна банка (БНБ) ще проведе аукцион за продажбата на 3-годишни държавни ценни книжа с общ номинален размер от 40 млн. лв. На аукциона през ноември бе постигната доходност от 1,24%, а на този през юли - 1,64%.

Националният статистически институт (НСИ) ще публикува данните за цените на производител на транспортни, съобщителни и други бизнес услуги за третото тримесечие на 2013 г.

За първия ден от новата седмица е насрочено общото събрание на облигационерите на Ти Би Ай Кредит ЕАД. 2 декември е и началната дата за търговия с права на Би Джи Ай Груп АД.

За вторник (3 декември) няма предвидени икономически и корпоративни събития.

В сряда (4 декември) НСИ ще оповести окончалните данни за изменението на брутния вътрешен продукт на страната за третото тримесечие на 2013 г. Експресните данни, изнесени през ноември, показаха, че икономиката ни е нараснала с 0,8% на годишна и с 0,6% на тримесечна база.

В средата на седмицата очакваме и данните за производителността на труда и за заетостта и отработените човекочасове отново за периода юли-септември 2013 г.

Четвъртък (5 декември) е датата на аукциона за неизползваните права на ЦКБ АД.

За петък (6 декември) не са предвидени събития от макроикономическия и корпоративен календар на страната.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:30 | 13.09.22 г.
fallback