fallback

SOFIX се съживи през ноември

Анализатори очакват позитивни движения и в последния месец на 2014 година

08:50 | 02.12.13 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият борсов индекс на Българската фондова борса SOFIX живна през ноември, след като приключи октомври почти без изменение. Предпоследният месец за 2013 г. за него завърши с ръст от 2,8% до 468,47 пункта.

Нека да хвърлим поглед кои компании от състава на SOFIX се представиха най-добре през месеца – към акциите на кои от тях имаше най-голям интерес, към кои – по-малък, и при какъв оборот.

С най-голям принос за покачването на SOFIX са Софарма АД, Химимпорт АД и Еврохолд България АД. Това са трите дружества, чиито акции поскъпват най-много за периода 31 октомври-29 ноември.

За месец акциите на Софарма АД поскъпват с 8,72% до 3,58 лв. През октомври фармацевтичната компания отчете 3% спад на продажбите си на годишна база. В края на миналия месец бе публикуван и междинният отчет на дружеството. От данните стана ясно, че за деветмесечието печалбата на Софарма АД се е свила с 11% на годишна база до 31,5 млн. лв. Въпреки публикуваните незадоволителни финансови резултати за периода, акциите й поскъпват.

От началото на годината те са увеличили своята стойност със 70,48%. Софарма АД е второто дружество с най-голям оборот сред всички компоненти на SOFIX, след като отново Булгартабак – холдинг АД води в класацията. Производителят на лекарства е втори по брой прехвърлени акции за месеца.

Втората по представяне емисия от SOFIХ е Химимпорт АД. Цената на акциите се покачи с 6,59% до 1,408 лв. за брой. Дружеството е прехвърлило най-много акции през ноември и е трето по оборот. Oт началото на 2013 г. до 29 ноември книжата на холдинга са поскъпнали с 68,82%.

Трето място отново е за Еврохолд България АД, след като дружеството бе трето по поскъпване на книжата и през октомври. То запазва мястото си и в дъното на класацията по оборот. Въпреки това този месец холдингът увеличи пазарната си капитализация с 4,29%, а цената на една акция вече е 0,899 лв. От старта на 2013 г. книжата му са изгубили 14,3% от стойността си.

Евроинс Румъния – част от Групата на Еврохолд - отчете 20,3% ръст на продажбите на годишна база до 9 млн. лв. за октомври 2013 г. Общо застрахователите на холдинга пък реализират ръст с 8% на годишна база до 12,7 млн. евро за същия месец.

Освен тези три компании с по-осезаем ръст в цените на акциите са Адванс Терафонд АДСИЦ и Албена АД, съответно – с 3,75% до 2,377 лв. и с 3,26% до 59,89 лв.

През ноември само книжата на Централна Кооперативна Банка АД останаха без изменение спрямо октомври. Банката обаче бе в полезрението на анализаторите заради емитираните през месеца облигации.

Монбат АД си остава в дъното на класацията със спад от 5,66% до 6,5 лв. за брой. Дружеството е четвърто по реализиран оборот. От началото на годината книжата на производителя на акумулатори поскъпват с 38,74%.

Предпоследна в подредбата емисия от SOFIX е Стара планина Холд АД. Акциите на холдинга са изгубили 4,22% от стойността си до 2,835 лв. за брой. Междинният отчет показа, че Стара планина холд АД е преодоляло тенденцията на спад в печалбата и през третото тримесечие отчита ръст на консолидирания показател с 33% на годишна база до 1,27 млн. лв. Книжата на компанията са нагоре с близо 13% от началото на годината.

Ето как коментираха за Investor.bg позитивния месец за компанните в състава на SOFIX портфолио мениджърът в УД „Селект Асет Мениджмънт“ ЕАД Красимира Паунина и заместник-председателят на Съвета на директорите на УД "Тексим Асет Мениджмънт" Кирил Стоименов.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:31 | 14.09.22 г.
fallback