fallback

Агрия Груп с 66% ръст на консолидираната печалба за деветмесечието

Компанията планира увеличение на обработваните земи до 200 000 дка и на собствените до 50 000 дка

10:44 | 29.11.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Агрия груп холдинг АД отчита 66% ръст на консолидираната печалба на годишна база до 5,2 млн. лв. за деветмесечието на 2013 г., показва отчетът на дружеството, публикуван чрез БФБ-София.

Увеличението на продажбите е с 36% на годишна база до 102 млн. лв. за деветмесечието на годината.

„Компанията използва потенциала на различни механизми, създаващи предпоставки за устойчиво развитие на дружествата от холдинговата група посредством диверсификация на риска от неблагоприятни климатични промени, от една страна и реализиране на икономии от мащаба на дейността в направление агропроизводство, от друга страна. В тази връзка, в инвестиционната стратегия на холдинга е заложено увеличаване на собствените и арендувани площи обработваема земеделска земя от 160 000 дка до 200 000 дка за периода 2012-2014 г., в това число 50 000 дка собствени земеделски земи“, е записано в консолидирания междинен доклад за дейността.

Планираното увеличение на обработваемите земеделски площи се предвижда да бъде реализирано от една страна посредством придобиването на нови 20 000 дка в шуменския регион (в землищата на Велики Преслав, Смядово и Янково) в близост до водоизточник (река Камчия). Придобиването на земеделска земя в райони с наличието на водоизточници и подходящ географски релеф (каквито са съществена част от реколтираните площи на компанията) е отлична възможност за формиране на масиви от висококачествени земеделски земи чрез изграждане на съоръжения за напояване, което е предпоставка за удвояване на доходността от експлоатация на тези масиви, имайки предвид потенциала на поливното земеделие, уточнават от Агрия Груп Холдинг.

Основните цели са увеличаване обема на силозното стопанство в гр. Девня, чрез което компанията очаква засилване на експортната ориентация на холдинга, както и въвеждане на система за интензивно поливно земеделие.

В инвестиционнта стратегия е записано придобиването на компании с права за обработка на още около 20 000 дка земеделски земи, което да бъде финансирано със собствени средства, като по този начин да бъде формирано ново земеделско стопанство и зърнобаза в региона на Генерал Тошево, област Добрич с обща обработваема земеделска площ от близо 38-40 000 дка в периода 2013-2014 г. По този начин се използва потенциала във връзка с плодородието на земеделските земи (в този регион плодородието на почвата е с близо 30-40% по-високо в сравнение с други региони) и се постига диверсификация на климатичния риск, с оглед разпръснатостта на земеделските стопанства на холдинга.

Акциите на Агрия Груп поскъпват с 60% за последните 12 месеца до 4,91 лв. за акция и 33,4 млн. лв. пазарна капитализация.  

Свързани компании:

Агрия груп холдинг АД(AGH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:20 | 11.09.22 г.
fallback