fallback

CEZ не е била против намаляване номинала на акциите в ЧЕЗ Разпределение

Компанията е гласувала с "въздържал се" по отношение на дивидента от 1 000 лв. на акция, като са представени аргументи против разпределянето му

09:59 | 19.11.13 г. 3
Автор - снимка
Редактор

CEZ AS е гласувало с „въздържал се“ по предложенията за намаляване на номинала на акциите и дивидент от 1 000 лв. на акция на Общото събрание на акционерите в ЧЕЗ Разпределение България АД от 13 ноември 2013 г., показва протоколът от събранието, публикуван чрез БФБ-София

Тъй като CEZ AS притежава 67% от капитала на дружеството, тези точки от дневния ред не са били приети.

Председателят на управителния съвет Ондржей Шафарж е изразил мнението на ръководството по предложението за дивидент, като е изтъкнал нуждата от собствени парични средства, с които дружеството да реализира изцяло инвестиционната си програма, да поддържа стабилен паричен поток и да изпълнява напълноли лицензионните си задължения.  Намеренията са поне в краткосрочен план да се задържа неразпределената печалба.

От наличните парични средства в размер на 129 млн. лв., дружеството планира да погаси заем от 40 млн. лв. Освен това през последната година има тенденция на постоянно увеличаване на разходите за допълнителни дейности в резултат на промените в Закона за енергетиката и правилата в сектора.

„Несигурната регулаторна среда не позволява да се предвиди лесно одобряването или отхвърлянето на която и да била инвестиция или разход. Ситуацията ще стане по-различна, когато ръководството получи възможност за дългосрочно планиране“, е записано в протокола от Общото събрание.

По отношение на предложението за намаляване на номиналната стойност на една акция от 10 лв. на 1 лв. и увеличаване на капитала на дружеството 10 пъти са изказани притеснения от ръководството на ЧЕЗ Разпределение България АД. Петко Илиев, в качеството си на член на екипа от правни консултанти е изразил притесненията, а именно, че не става въпрос за икономическата логика на предложенията, а за конкретния текст на проекторешенията.

По конкретно Илиев е изтъкнал, че проекторешението по точка 4 има предвид по същество съществено намаляване на капитала чрез намаляване на номинала на акциите, а това по т. 5 – увеличаване на капитала, чрез издаване на нови акции. За да бъдат спазени законовите изисквания към тези операции, те следва изрично и в прав текст да бъдат посочени в решението, както да бъдат приведени останалите задължителни реквизити на решенията от този вид – например начин и цел на намаляването, начин на разпределяне на новите акции и пр. В противен случай са възможни възражения от административните органи, участващи в процеса (Централен депозитар, Борса, Търговски регистър), е записано в проткола от Ощото събрание на акционерите. От ръководството обаче не са коментирали, дали друг текст на предложението за намаляване на номиналната стойност на акциите ще бъде приет, като са уточнили, че това е в правото на акционерите, а не на ръководството.

С „въздържал се“ е гласувал CEZ AS и по точката ЧЕЗ Разпределение да публикува информация на месечна база, но не по-късно от 20-то число на следващия месец. Информацията да обхваща приходите, печалбата и сделките между свързани лица.

Заявено, е че откакто е публично дружество, ЧЕЗ Разпределение отговаря винаги, писмено и своевременно.

Предложенията за дивидент, намаляване на номиналната стойност и информация на месечна база бяха предложени от пенсионните фондове на ПОК Доверие.

Акциите на ЧЕЗ Разпределение България АД поевтиняха с около 50 лв. от 1 600 лв. до около 1 550 лв. след като горните предложения не бяха приети.

Изменението за последните 12 месеца е спад в цената на акциите с 2,26% до 1 559 лв. за брой и 301 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 06.09.22 г.
fallback