fallback

Мажоритарят иска от Дружба стъкл. заводи да стане поръчител и купувач на активи

Амбициозните искания са обезпечение по кредит за 300 млн. евро и покупка на активи за 30 млн. евро при собствен капитал на дружеството от 89 млн. евро

09:15 | 18.09.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Мажоритарният собственик на Дружба стъкларски заводи АД и/или дружества от групата планират българското дружество да осъществи значителни сделки, предвид размера на собствения капитал от 89 млн. евро към 30 юни 2013 г., показва поканата за общо събрание на акционерите, което ще се проведе в петък (20 септември 2013 г.).

Като точка първа от дневния ред на общото събрание се предлага всички или част от активите на Дружба стъкларски заводи АД да бъдат предоставени като обезпечени при издаването на емисия привилегировани акции за 300 млн. евро или на дълг в такъв размер. Планира се дългът или привилегированите акции да са със срок от 10 години.

Собственият капитал на Дружба стъкларски заводи АД е едва 89 млн. евро към 30 юни 2013 г., показва отчетът на дружеството.

В точка 2 се предлага покупката на Айваглас Манюфакчърърс Лимитед за 22 млн. евро. В точка 3 се предлага покупката на активи от украински дружества за 8 млн. евро. Ако активите по точка 3 бъдат придобити, се планира (точка 4) Дружба стъкларски заводи АД да изтегли кредит за 8 млн. евро, за да финансира покупката.

Основните акционери в Дружба стъкларски заводи АД са кипърските Барек Оверсийз (с 52,6%) и Гласинвест (с 46,9%). Общият им дял е 99,5%. Извън тези лица са само 0,5%, които ще имат право на глас на събранието в петък (20 септември).

Барек Оверсийз и Гласинвест са описани като заинтересовани лица в материалите към общото събрание на акционерите.

Печалбата на Дружба стъкларски заводи АД намалява с 50% на годишна база до 4,95 млн. лв. за първото полугодие на 2013 г. Продажбите намаляват с 14% до 104 млн. лв. за първото полугодие на годината. Дружба стъкларски заводи АД произвежда стъкларски изделия на площадките си в София и Пловдив.

Поради редица липси в материалите към дневния ред на общото събрание на акционерите, още на 11 септември 2013 г. от Комисията за финансов надзор (КФН) са наложили ПАМ (принудителна административна мярка), точките от дневния ред от 1 до 4 да не бъдат гласувани. Мярката е на Николай Попов, зам.-председател на КФН, ръководещ направление Надзор на инвестиционната дейност.

Свързани компании:

Дружба стъкларски заводи АД(4DR)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:23 | 09.09.22 г.
fallback