IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Обвиненията на Мавродиев говорят за несвършена работа

Бившият икономически министър отговори на председателя на КФН, който подаде сигнал за злоупотреба при приватизацията на EVN по негово време

16:18 | 13.09.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трайков: Обвиненията на Мавродиев говорят за несвършена работа

Институтът за политики и развитие, чийто изпълнителен директор е Трайчо Трайков, разпространи позицията на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с обвиненията на председателя на КФН Стоян Мавродиев, че в резултат на пазарни манипулации държавата е загубила около 87 млн. лв. при борсовата приватизация на EVN по времето на Трайков:

Изказванията на ръководител на държавен регулаторен орган са неуместни в политически контекст по принцип. В случая дори ми е неудобно да коментирам опитите на притеснени висши държавни служители да спасят постовете и кариерата си, особено когато са гарнирани с професионална неграмотност (подобна на собственика на тефтерче от една друга държавна комисия).  

Най-малкото защото борсовата сделка за остатъчния дял от EVN е извършена на аукцион според проспект, одобрен именно от Комисията за финансов надзор, чийто ръководител е г-н Мавродиев. Проспектът пък е изготвен от инвестиционен посредник, избран от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Очевидно, че ролята ми като министър се изчерпва с функцията на принципал на държавния дял, преди започване на процедурата от АПСК и няма нищо общо с нейното осъществяване.

Нещо повече, за да бъдат избегнати каквито и да е спекулации с факта, че EVN беше предишният ми работодател, а и защото ставаше дума за сделка на организирания капиталов пазар, текущото наблюдение и рекламирането й пред потенциални инвеститори в чужбина бяха поети от екипа на Министерството на финансите.

Все пак ако експертите на КФН действително са констатирали такава мащабна пазарна злоупотреба, възникват въпроси, чиито отговори много бих искал да знам и аз:

- Как е изчислен размерът на щетата за държавата и какъв е резултатът от анализа на други приватизационни сделки, извършени чрез борсата?
- Възможно ли е това да се случи на Българската фондова борса и какво е направила КФН като неин регулатор, за да предотврати подобни злоупотреби?
- Възможно ли е от машинации да са пострадали и хилядите институционални и дребни инвеститори, вложили пари чрез многобройните първични публични предлагания на Българската фондова борса?
- Може ли калпавата работа на КФН (ако приемем, че г-н Мавродиев е прав) да е причината БФБ да е една от най-зле представящите се борси в Европа, пострадала най-тежко и възстановила се най-малко след началото на кризата от 2008 г.?
- И в крайна сметка, ще поеме ли г-н Мавродиев отговорността за клеветенето на хора и компании, ако не е прав, и за несвършената си работа, ако е прав? Или това ще си остане поредната илюстрация за подхода на задкулисието в момент, когато обществото деветдесети ден се бори за осветявянето му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

5
rate up comment 24 rate down comment 7
mapto
преди 10 години
Това да си толкова *** като Мавродиев трябва да го забранят със закон.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 18 rate down comment 2
vinkel
преди 10 години
Но пък точно го е казал :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 22 rate down comment 5
vinkel
преди 10 години
Но пък точно го е казал :-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 24 rate down comment 12
Батя
преди 10 години
Браво, много точен ник си си избрал! ;)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 22 rate down comment 14
zabluden
преди 10 години
Ето един цитат от форума: Продажбата на БТК,станала с активното участие на брокерите от фирмата на Прокопиев, може да влезе в учебниците, и то в специална глава "Как се източваше държавата". Компанията е платена още с дивидента в годината, в която е купена.Лидия Шулева, известна и като Мадам 20%, е близка роднина на Иван Ненков, изпълнителен директор в "Булброкерс", което е част от холдинга на Иво Прокопиев "Алфа финанс холдинг".По времето, когато Шулева е вицепремиер в правителството на Сакскобургготски, урежда брокерите да консултират т. нар. пул "Мечта". Тогава на борсата са пуснати акции от най-добрите български компании - БТК, ДЗИ, "Български морски флот", "Булгартабак","Прочуване и добив на нефт и газ". Шулева подава сигнал "от кухнята", че държавният дял, който остава от БТК /при продажбата/, ще бъде пуснат на борсата срещу компенсаторни записи. Тази вътрешна информация е предоставена на Иван Ненков и Иво Прокопиев и те изкупуват почти целия ресурс на компенсаторни записи по не повече от 20 ст. при номинал един лев. Вследствие на тази операция големите бизнесмени завземат почти целия държавен дял на БТК през борсата.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още