IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Трайков: Обвиненията на Мавродиев говорят за несвършена работа

Бившият икономически министър отговори на председателя на КФН, който подаде сигнал за злоупотреба при приватизацията на EVN по негово време

16:18 | 13.09.13 г. 15
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Трайков: Обвиненията на Мавродиев говорят за несвършена работа

Институтът за политики и развитие, чийто изпълнителен директор е Трайчо Трайков, разпространи позицията на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма във връзка с обвиненията на председателя на КФН Стоян Мавродиев, че в резултат на пазарни манипулации държавата е загубила около 87 млн. лв. при борсовата приватизация на EVN по времето на Трайков:

Изказванията на ръководител на държавен регулаторен орган са неуместни в политически контекст по принцип. В случая дори ми е неудобно да коментирам опитите на притеснени висши държавни служители да спасят постовете и кариерата си, особено когато са гарнирани с професионална неграмотност (подобна на собственика на тефтерче от една друга държавна комисия).  

Най-малкото защото борсовата сделка за остатъчния дял от EVN е извършена на аукцион според проспект, одобрен именно от Комисията за финансов надзор, чийто ръководител е г-н Мавродиев. Проспектът пък е изготвен от инвестиционен посредник, избран от Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Очевидно, че ролята ми като министър се изчерпва с функцията на принципал на държавния дял, преди започване на процедурата от АПСК и няма нищо общо с нейното осъществяване.

Нещо повече, за да бъдат избегнати каквито и да е спекулации с факта, че EVN беше предишният ми работодател, а и защото ставаше дума за сделка на организирания капиталов пазар, текущото наблюдение и рекламирането й пред потенциални инвеститори в чужбина бяха поети от екипа на Министерството на финансите.

Все пак ако експертите на КФН действително са констатирали такава мащабна пазарна злоупотреба, възникват въпроси, чиито отговори много бих искал да знам и аз:

- Как е изчислен размерът на щетата за държавата и какъв е резултатът от анализа на други приватизационни сделки, извършени чрез борсата?
- Възможно ли е това да се случи на Българската фондова борса и какво е направила КФН като неин регулатор, за да предотврати подобни злоупотреби?
- Възможно ли е от машинации да са пострадали и хилядите институционални и дребни инвеститори, вложили пари чрез многобройните първични публични предлагания на Българската фондова борса?
- Може ли калпавата работа на КФН (ако приемем, че г-н Мавродиев е прав) да е причината БФБ да е една от най-зле представящите се борси в Европа, пострадала най-тежко и възстановила се най-малко след началото на кризата от 2008 г.?
- И в крайна сметка, ще поеме ли г-н Мавродиев отговорността за клеветенето на хора и компании, ако не е прав, и за несвършената си работа, ако е прав? Или това ще си остане поредната илюстрация за подхода на задкулисието в момент, когато обществото деветдесети ден се бори за осветявянето му. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:33 | 08.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

15
rate up comment 0 rate down comment 0
kroki
преди 10 години
Наистина Мавроидев в опит да си запази поста се обърка като пате в калчища. Чудно защо БСП не го маха, след като е натворил толкова глупости, а и е ненадежден (замесен в делото на Брендо като свидетел, няма достъп до секретан информация). Да не би да се е "откупил" по друг начин? !http://afera.bg/mishena/49759.html
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
14
rate up comment 0 rate down comment 0
king
преди 10 години
А доколкото дали Мавродиев наистина има намерение да разкрие злоупотреби - това е киорфишек за отклоняване вниманието от себе си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
13
rate up comment 0 rate down comment 0
king
преди 10 години
В последно време наистина стана доста жега покрай Мавродиев, но това е , защото се забърка в прекалено много далавери
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
12
rate up comment 1 rate down comment 0
jetero
преди 10 години
Мавродиев се опитва да спаси кожата на всяка цена, затова пуска компромати. Но е безсмислено - фактът, че няма право на достъп до поверителна информация автоматично го изхвърля от системата. А защо ГЕРБ са сложили начело на КФН такъв човек вече е друг въпрос с няколко възможни отговора...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 6
kane
преди 10 години
:)Това е планаТе така "работят"Те са толкова умни, че ние дори неподозирамеТе набелязават жертвите си мнооого отдалече/ както лъв следи газела с часове/След като е набелязана държавната фирма се мили каква стратегия да се приложиНамира се слабото място и се "работи"/разбирай плаща" за подходяща законова промяна След като се промени закона може и години да отнеме докато БДЖ или ПОЩИ се отслабят и изпаднат в безиходициМоже и с други методи да се "пмога" за това да се показва колко е зле това дружествоСщо така се "подкупва..иска да кажа работи" с Шефовете на държавната фирма мнооого бавно и деликатноС една дума те залагат капани в които да пропадат цели държавни с-ми и предприятия, за да дойдат теТака е деант, както е и в природата ние натилопи/газели сме много и само ако сме единни и си помагаме може да им се противопоставим/затова сме създали държавата/ на хишниците - те са по-малко на брой/както е и в природата/ но са много кръвожадни, алчни и силни, като лъвове/тигррите
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 10 rate down comment 3
deant
преди 10 години
Не че не си прав де, ама я виж напоследък колко държавни предприятия са го закъсали. Без да са продадени на капиталист изедник..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 5 rate down comment 13
kane
преди 10 години
Всяка една "приватизация"/"rofit/печалба -профит-изация се е форма на престъпление според менДа вземеш това което колективно целия народ е създал с труда си и да го дадеш на един... ***, капиталист, иззедник, нещастик, тарикат, използвач, потъпкващ живота и правата на хората фашист си е ЧИАСТА форма на престъпление и е само за затвор
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 9 rate down comment 16
Натрий
преди 10 години
Много жега има напоследък около г-н Мавродиев... да не би пък да пречи наистина на някого и просто да му кроят шапка?Поне не го е страх да нарича нещата с истинските им имена.Ама откъде наистина се взеха тези 87 милиона щета за държавата?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 23 rate down comment 1
fortiss
преди 10 години
Я да видим как ще реши казуса с Доверие!!!!!! Тогава да ми пише врели некипели.....Незнам кой от ГЕРБ го намърда на това място, те май всичките не са за там, където вземат заплати, ама не само те де....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 5
alexx
преди 10 години
Мавродиев се оказа рядко *** калинка. Плю на собствената си работа.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още