fallback

Енерго-Про Варна планира да финансира Мрежи и Продажби с овърдрафт*

В замяна обаче Енерго-Про Мрежи и Продажби ще купят вземания на лица, свързани с компанията майка

09:27 | 20.08.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Съветите на директорите на Енерго-Про Мрежи АД и Енерго-Про Продажби АД свикват общи събрания на акционерите за 23 септември 2013 г., на които ще се гласуват редица предложения за вътрешно групови сделки, показва дневният ред и мотивираните доклади към предложенията.

От една страна компанията майка Енерго-Про Варна ЕООД ще осигурява финансиране под формата на овърдрафт заемна линия, а от друга страна компания от групата ще отнема ликвидни средства, като продаде свои вземания от НЕК на Мрежи и Продажби. На първо място с договор за овърдрафт заемна линия Енерго-Про Варна ЕООД ще даде лимит до 90 млн. лв. на Енерго-Про Мрежи АД и Енерго-Про Продажби АД. Ако този договор не бъде одобрен от акционерите на Енерго-Про Продажби, то ще бъде сключен само договор с Енерго-Про Мрежи за до 45 млн. лв., разбира се ако акционерите го одобрят.

Обяснението за това финансиране от майката към дъщерните компании е „потреблението на електрическа енергия има сезонен характер. Налице е също така затруднена събираемост на търговските вземания в условията на икономическа криза и намален марж на дружеството с Решение Ц-13 на ДКЕВР за цените на електроенергията от 05.03.2013 г. и Решение Ц-25 на ДКЕВР за цените на електроенергията от 29.07.2013 г. Комбинацията от гореизложените фактори поставят Енерго-Про Мрежи АД в ситуация на недостиг на оборотни средства, което затруднява обслужването на задълженията към доставчици и изпълнението на лицензионните задължения. В същата ситуация е поставено и другото дъщерно дружество - “Енерго-Про Продажби АД.

По овърдрафтите ще се дължи лихва с надбавка над 1-месечния SOFIBOR. Към датата на съставяне на мотивирания доклад пазарната надбавка е в размер на 2,75% годишно и е определена въз основа на получени оферти от три различни банки, а именно Уникредит Булбанк, Сосиете Женерал Експресбанк и Ситибанк Н. А. Лихвата ще се актуализира на тримесечна база при изменение на пазарния лихвен процент, включително надбавката, с повече от 0,2%. Едномесечният SOFIBOR за 19 август 2013 г. е 0,493%, тоест лихвата е общо около 3,25% към момента.

В същият момент акционерите обаче ще гласуват за отнемане на оборотни средства на Енерго-Про Мрежи АД, защото то ще купи вземания на Енерго-Про България ЕАД от НЕК. Също така Енерго-Про Мрежи АД ще купи и вземания на Пиринска Бистрица Енергия ЕАД от НЕК. Пиринска Бистрица Енергия ЕАД е част от групата на Енерго-Про България ЕАД.

Енерго-Про Мрежи АД трябва да купи вземания от НЕК, собственост на Енерго-Про България с размер до 104 млн. лв., както и такива собственост на Пиринска Бистрица Енергия АД за до 27 млн. лв. Общата стойност е до 131 млн. лв.

В случай че НЕК не даде съгласие за цесия на вземането и сделката не може да бъде валидно сключена, ще се пристъпи към сключване на договор за встъпване в дълг.

Енерго-Про Мрежи АД ще купи тези вземания с отстъпка от 3,225% и лихва за забавено плащане в размер на 5% годишно върху всяка просрочена сума.

"Сделката е в полза на двете публични дружествата и ще им спести, като намали плащанията им към НЕК, ако сделките се осъществят, средства в размер на между 2 547 750 лв. и 8 449 500 лв., в зависимост от стойността на погасените задължения", се казва в съобщение на Енерго-Про до Investor.bg.*

Към края на 2012 г. Енерго-Про Варна ЕООД притежава непряко 94,09% от капитала на Енерго-Про Мрежи АД и 83,66% от капитала на Енерго-Про Продажби АД. Основен акционер в Енерго-Про Варна ЕООД е чешката ENERGO-PRO A.S.

Енерго-Про България АД също е собственост на Energo-Pro A.S. Чехия.

Обяснението, че овърдрафтите се дават на двете фирми, заради нуждата им от оборотни средства не се покрива напълно с отнемането на ликвидни средства от двете фирми (чрез покупката на вземания от НЕК). Ефектът е, че вземанията от НЕК, които явно са проблемни и просрочени, ще бъдат преместени от балансите на Енерго-Про България и Пиринска Бистрица Енергия в балансите на Енерго-Про Мрежи. И докато в първите две делът на чешката Energo-Pro е 100% (пряко и непряко), в Енерго-Про Мрежи е около 95%. *Материалът е актуалзииран на 22 август 2013 г. след получени изчисления от Енерго-Про за ефектът от сделките в лв.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:19 | 10.09.22 г.
fallback