fallback

Малките акционери в ЧЕЗ Разпределение блокираха сделките със свързани лица

Тези сделки не са одобрени с мнозинство от 64,2%, а останалите 35,8% са гласували с въздържал се

10:00 | 26.06.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Сделките между ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ България ЕАД не бяха одобрени от акционерите, с което на практика са блокирани. 64,2% от кворумът е гласувал против одобряването на посочените сделки, а 35,8% са гласували с „въздържал се” на  проведеното на 20 юни общо събрание на акционерите.

По тaзи точка не е можело да гласува основният акционер с 67%, а именно чешката ЧЕЗ, тъй като е заинтересовано лице.

Одобрението на тези сделки бе предложено от пенсионните фондове на ПОК Доверие, които притежават близо 12% от ЧЕЗ Разпределение България. Видно от резултатите от гласуването, предложението на Доверие е подкрепено и от другите миноритарни акционери.

Фондовете на ПОК Доверие имат 11,94%, тези на ПОК ДСК Родина са с 2,09%, а тези на ПОК Алианц България са с 2,69% по данни към 19 декември 2013 г. Общо това са 16,72%, или повече от половината от акциите, които вероятно ще имат право на глас. Има и други големи малки акционери в ЧЕЗ Разпределение, като например пенсионните фондове на ЦКБ Сила с 6,1%, както и фонд на УПФ Съгласие с 3,98% към 19 декември 2013 г. Реално с предложената от Доверие точка в дневния ред се материализира ефектът от това, че CEZ A.S. не купи част от продадените от държавата акции и остави възможност за инициатива в малките акционери. За да се предложи точка към дневния ред, даденият акционер или акционери трябва да имат поне 5% от капитала и да са ги притежавали в продължение на поне 3 месеца. При Енерго-Про Мрежи АД например малките акционерите общо нямат над 5% и не могат да предложат такава точка.

На събранието на акционерите на ЧЕЗ Разпределение е имало и предложение от Мирослав Маринов, представител на УПФ Доверие, за намаляване на номиналната стойност на акциите. „Настоящият сравнително висок номинал затруднява активната търговия с акциите на дружеството, като предотвратява сделки на сравнително ниски стойности и практически не допуска по-дребните инвестотитори до търговия с акциите на дружеството. Конкретното предложение би могло да бъде за намаляване на номинала 10 пъти”, е предложил Маринов. Текущият капитал на акция е 10 лв., а цената на акция между 1 500 и 1 600 лв.

Антон Домозетски, представител на фондовете на Капман, е предложил освен намаляване на номинала да бъде извършено и увеличение на капитала за сметка на неразпределената печалба.

Свързани компании:

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:43 | 14.09.22 г.
fallback