fallback

Искат 20% доходност срещу риска да няма търгово при Уеб Медия

След като на цена от 1,2 лв. на акция бяха изтъргувани 87% от капитала, последваха сделки за 42 хил. лв. при цена от 1 лв.

11:40 | 09.05.13 г. 4
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Пазарните участници искат 20% доходност срещу риска да няма търгово предложение при Уеб Медия Груп АД, показват сделките от вторник и сряда тази седмица.

На 30 април 2013 г. бяха изтъргувани 87% от капитала на Уеб Медия Груп АД при цена от 1,2 лв. за акция. В следващите два работни дни се сключиха сделки за близо 42 хил. лв. на цена от и около 1 лв. за акция.

По информация на в-к Капитал президентът на "МАГ адвъртайзинг" Красен Кралев е купил 87% от Уеб медия груп АД.

Според Закона за публично предлагане на ценни книжа лице което придобие над 1/3 от капитала (ако няма акционер с над 50%) е длъжно да отправи търгово предложение към останалите акционери в срок от 14 дни или да продаде част от придобитите акции, така че да падне под границата от 1/3 от капитала.

Търговата цена не може да е по-ниска от най-високата платена от търговия предложител в последните 12 месеца, която в случая е 1,2 лв.

Купувалите на 1 лв. биха получили 20% доходност, ако има търгово предложение.

Уеб Медия Груп АД отчете 88 хил. лв. загуба и продажби в обем от 51 хил. лв. за първото тримесечие на 2013 г. Пасивите му към 31 март 2013 г. са за 2,25 млн. лв., а собственият капитал е 1,7 млн. лв.

В отчета на Уеб Медия Груп АД фигурират задължения към свързани лица от 2 млн. лв. На базата на тези данни може да се гадае, дали част от сделката е погасяването на тези дългове, които вероятно са именно към собствениците.

За момента няма официална информация кой или кои с купувачите на изтъргуваните 87% от капитала на Уеб Медия Груп АД. Възможно е тези 87% да са разделени между три несвързани собственици, всеки с дял от по 29% (тоест под 1/3 от капитала) и така да няма търгово предложение.

Дори всички 87% да са закупени от едно лице, може то да продаде акции, така че делът му да падне под 1/3.

Предстои да видим дали купувачите на тези 42 000 акции при цена около 1 лв. са направили успешна инвестиция или продавачите са продали при добра цена.

Възможно е и част от покупките да са направени от купувачът/купувачите на 87-те процента.

При всички случай пазарните участници искаха около 20% доходност срещу риска да няма търгово предложение. Съответно купувачите купиха този риск, а продавачите го продадоха. Най-добрите оферти купува и продава за акциите на Уеб Медия Груп АД са съответно 1,001 лв. и 1,05 лв.

Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.  

Свързани компании:

Уеб Медия Груп АД(WMG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:52 | 13.09.22 г.
fallback