fallback

Акциите на ФНИ България АДСИЦ поскъпнаха след публикация на Investor.bg

SOFIX отчете минимален спад от 0,21% след 4-те дни без търговия

18:39 | 02.04.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Водещият български индекс SOFIX отчете минимален спад от 0,21% до 383,48 пункта днес след 4-те дни без търговия. Оборотът на БФБ-София обаче беше повече от добър, или 8,17 млн. лв. при средно около 1-2 млн. лв. на ден от началото на годината. Сделките възлязоха на 373 броя при традиционни около 200 в последните седмици. Днес бяха изтъргувани по 4,4% от капитала на ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ /в ликвидация/ и Феърплей Пропъртис АДСИЦ. Съответно първото бе с оборот от 6,5 млн. лв., а второто с 680 хил. лв. На трето място по този показател с 215 хил. лв. бе Адванс Терафонд АДСИЦ.

BGTR30 се понижи с 0,11% до 284,92 пункта, а BGREIT напредна с 0,8% до 87,83 пункта. За повишението на последния спомогна ръста при Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ с 3,74% до 0,61 лв. за акция.

“Сравнително скучна сесия след дългия борсов празник по случай католическия Великден. Одитираните отчети по-скоро не повлияха на търговията, като интереса основно беше към акциите на няколко АДСИЦ. При останалите акции нямаше драми, като вероятно инвеститорите чакат да разберат дали кипърската криза ще се отрази директно на някои компании, както и по-нататъшното развитие на политическата криза и дали тя може да прерасне в икономическа“, заяви пред Investor.bg Владислав Панев*, председател на Съвета на директорите на УД Статус Капитал

Голяма част от инвеститорите вероятно не четат отчети, стана видно от динамиката на търговията с акции на ФНИ България АДСИЦ днес. След като днес Investor.bg предаде, че мениджмънтът на фонда предлага брутен дивидент от 6,48 ст. за 2012 г., последва бурна търговия с акции на дружеството.

Предложението е част от годишния отчет за 2012 г., който бе публикуван след сесията на 27 март. Инвеститорите обаче изтъргуваха отчета едва днес и то след новината за него в Investor.bg.

Новината бе публикувана в 13:46 ч., а акциите на ФНИ България АДСИЦ започнаха да поскъпват в 14:01 ч., като се сключиха общо 17 сделки, последната от които при цена от 0,61 лв. за акция.

Така ФНИ България АДСИЦ зае първото място по поскъпване сред компонентите на SOFIX с 3,74%-я ръст до 0,61 лв., а в дъното на класацията със спад от 4,09% до 0,844 лв. за акция се нареди ЦКБ.

 

„През последните дни успяхме да се запознаем с портфейлите на пенсионните фондове към края на миналата година. Изненадите не бяха много, като бих обърнал внимание  към разрастващите се експозиции към свързани лица на фондовете на едно от малките пенсионноосигурителни дружества. Интересно е също и навлизането му на пазара на кипърски Държавни ценни книжа“, заключи Панев.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

 

Свързани компании:

Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ(BREF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:55 | 13.09.22 г.
fallback