fallback

SOFIX със спад от 0,09% след серия от пет повишения

Компенсаторните записи поскъпнаха с 16% до 23 ст. за 1 лев номинал

17:45 | 27.03.13 г.
Автор - снимка
Редактор

Водещият български фондов индекс SOFIX се понижи с 0,09% до 381,31 пункта по време на днешната търговска сесия, като сложи край на серията си от пет поредни дневни повишения. В петък (29 март) и понеделник (1 април) няма да има търговия, защото германската платформа Xetra, която се ползва и от БФБ-София, няма да работи поради честването на Католическия Великден.

„Борсовата сесия днес премина в същото отчайващо темпо, което наблюдаваме вече няколко седмици след временното утихване на политическата криза. Инвеститорите засега нямат намерение нито да влагат повече средства, нито пък да напускат заетите позиции и това няма да се промени, докато няма повече яснота за бъдещето, било тя в негативен или позитивен план. Активност наблюдаваме единствено при ЕЛАРГ, където перспективите са повече от ясни, а изходът е в съвсем обозримото бъдеще“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*,  управител и инвестиционен консултант на ИП Бул Тренд Брокеридж ООД.

„От няколко дни се заформя сериозна интрига при компенсаторните записи и жилищните компенсаторни записи, която подозрително напомня ситуацията при поименните компенсационни бонове, която се разви, след като чуждестранен инвеститор продаде голям пакет преди година и половина. Мисля, че същият инвеститор продаде записите си в понеделник“, пояснява още Малчев.

Компенсаторните записи поскъпнаха с 15,6% до 23 ст. за един лев номинал, а жилищните компенсаторни записи се повишиха с 16,4% до 22 ст.

Оборотът с акции на БФБ-София възлезе на 6 млн. лв., като 5,5 млн. лв. от тях бяха с акции на ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ /в ликвидация/, а далеч назад с 48 хил. лв. бе оборотът с книжа на ЦКБ.

Сделките бяха общо 255 на брой, като с най-много, или 21, се отчете Меком, следван от ЕЛАРГ с 19 и Химимпорт АД с 16.

Търгуваха се 10 от 15-те компонента на SOFIX, като нагоре бяха само 3 компании. С най-голям ръст, или с 2,41% до 85 лв. за акция, беше Булгартабак холдинг АД и въпреки че компанията има голямо тегло в SOFIX, индексът приключи сесията с понижение.

Сделките с компоненти от индекса бяха за едва 109 хил. лв. За 98 хил. лв. беше търговията с компенсаторни записи.

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:53 | 26.08.22 г.
fallback