fallback

Асоциации настояват за повече права на акционерите

Акционерите да могат да правят предложения по време на общото събрание е едно от предложенията

14:53 | 22.03.13 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Акционерите да могат да правят предложения по вече включени точки в дневния ред по време на общото събрание на акционерите, поискаха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) и Асоциацията на директорите за връзка с инвеститорите в България (АДВИБ). Това стана ясно от писмо след проведения от двете организации семинар на тема „Промени в Закона за публично предлагане на ценни книжа (ЗППЦК).

В него са участвали над 120 делегата, включително директори за връзки с инвеститори, юристи и членове на корпоративното ръководство на публични компании и експерти от Комисия за финансов надзор.

На семинара е изказано експертно мнение, неагажиращо Комисията  за финансов надзор (КФН), че акционерите не могат да правят предложение за решения по вече включени в дневния ред въпроси според чл. 118 ал. 2 т. 3 от ЗППЦК. По този начин при формулировка на предложение за решение по точка от дневния ред от следния вид „Общото събрание на акционерите приема направеното от акционерите предложение в деня на общото събрание”, акционерите няма да могат да вземат легитимно решение, тъй като никой от тях не разполага с правомощие да прави предложение по време на обсъждането.

Представителите на публичните дружества са заявили, че такова тълкувание е промяна в установената до момента практика.

АИКБ и АДВИБ искат и акционерите да могат да предлагат точки към дневния ред по чл. 114 от ЗППЦК, който касае големи сделки или сделки със заинтересовани лица. Изказаното експертно мнение, неагажиращо институцията КФН е, че предлагането на такава точка е единствено и само в правомощията на управителния орган на публичното дружество, независимо, че управителния орган е предоставил доклад по предложението.

От асоциациите са и против при преизбиране на текущото ръководство (поради изтичане на мандата) да се представят актуални документи. Това са най-общо свидетелство за съдимост, автобиография и други.

Тъй като одиторът се избира по предложение на Одитния съвет, представителите на публичните дружества са изразили притеснение от практически трудности при избора на одитор, ако предложения одитор откаже ангажимент между датата на свикване на ОСА (общо събрание на акционерите) и деня на събранието. Особено при хипотезата, че акционерите, присъстващи на събранието, нямат право да правят предложения по точката за избор на одитор.

От АДВИБ и АИКБ са изпратили посочените казуси до Комисията за финансов надзор с искане за официално становище по тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:43 | 07.09.22 г.
fallback