fallback

ПИБ си поставя за цел увеличение на собствения капитал през 2013 г.

Цел на банката е и увеличението на кредитния портфейл

16:36 | 20.03.13 г.

Първа инвестиционна банка си поставя за цел да увеличи собствения капитал през 2013 г. с цел устойчив растеж на активите и бизнес операциите, се казва в годишния отчет на банката, публикуван чрез БФБ-София.

Собственият капитал може да бъде увеличен по два основни начина, а именно чрез издаване на нови акции (обикновени или привилегировани), както и чрез капитализиране на печалбата.

На 20 декември 2012 г. акционерите на Първа инвестиционна банка АД гласуваха промяна в устава, която разреши на банката да издава привилегировани акции. Те може да са с гарантиран и/или допълнителен дивидент, с привилегия за обратно изкупуване, както и с всички други привилегии, допуснати от приложимото законодателство. Банката няма да може да издава привилегировани акции, даващи право на повече от един глас или на допълнителен ликвидационен дял.

Друго решение на акционерите позволи увеличаване на основния капитал с издаването на акции с номинален размер 100 млн. лв. до достигане на номинален размер от 210 млн. лв.

През ноември 2012 г. банката издаде хибриден дълг за още 20 млн. евро, с което общият обем на този тип книжа достигна 60 млн. евро, като има възможност за издаването на книжа за още 40 млн. евро. Целта на емсиията бе да се увеличи капиталовата база на банката, което ще поддържа развитието й.

Одитираният отчет на ПИБ за 2012 г. показва неконсолидирана печалба от 28,9 млн. лв., което е в унисон с предварителните данни. Активите на банката се увеличават с 13% на годишна база (806 млн. лв.) до 6,9 млрд. лв. към 31 декември 2012 г.

Направена е положителна преоценка на притежаваните недвижими имоти (с 4,5 млн. лв.) и затова общия всеобхватен доход е 33,7 млн. лв. за 2012 г.

Друга цел на ПИБ за 2013 г. е да увеличи кредитния портфейл съобразно пазарните условия, при поддържане на високи стандарти за управление на рисковете и акцент върху кредитите към малки и средни предприятия.

Акцент ще бъде и финансирането на конкурентни проекти с приоритет на програмите, свързани с усвояване на средствата от европейските фондове.

Акциите на Първа инвестиционна банка поевтиняват с 6% на годишна база до 1,84 лв. за брой и 202 млн. лв. пазарна капитализация.

Свързани компании:

ТБ Първа Инвестиционна Банка(FIB)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 20:16 | 13.09.22 г.
fallback