fallback

SOFIX се понижи с 1,15% в първия си ден в нов състав

От днес част от индекса са Албена и Зърнени храни България

17:49 | 18.03.13 г.

SOFIX се понижи с 1,15% до 375,18 пункта в първия ден след вилизането в сила на промените в състава му. От днес в индекса влизат Албена АД и Зърнени храни България АД, които замениха КТБ и Неохим.

Надолу бяха и останалите индекси на БФБ-София, но с доста по-малко. От минус 0,01% при BGTR30, през 0,11% при BGREIT до минус 0,16% при BG40.

“Към днешната сесия бях подходила с повече оптимизъм, обаче може би червеният старт на седмицата за големите европейски пазари беше причина и при нас да няма активност в този понеделник. Изказването от страна на Главния прокурор на България пък послужи за сигнал, че заплахата за отнемането на лиценза на ЕРП-тата все още не е отминала. Забелязахме продажби в акциите на ЧЕЗ разпределение, може би повлияно от тази информация”, заяви за Investor.bg Галина Зайцева*, брокер на ценни книжа в ИП София Интернешънъл Секюритиз.

„Лично на мен ми направиха впечатление сделките с ЕЛАРГ – Фонд за земеделска земя АДСИЦ, който отбелязва и покачване в цената, както и сделките със Софарма АД. Голяма сделка с поименни компенсационни бонове също не убягва от вниманието. Движение има и на сегмента с права, като в момента в период на търговия са правата на Индустриален Холдинг България АД-София. Не мога да не отбележа, че добавянето на електроразпределителните дружества в индекса BG40 определено предизвиква по-голяма волатилност и движения в стойностите му по време на търговската сесия.”, обобщи Зайцева.

Търгуваха се 12 от 15-те компонента на SOFIX, като само Адванс Терафонд АДСИЦ бе нагоре с 0,81% до 2,48 лв. за акция. С най-силен спад бяха акциите на Химимпорт АД с 5% до 1,31 лв. за акция, Монбат с 4,49% до 6,151 лв. за акция и Еврохолд България с 3,78% до 0,89 лв. за ценна книга.

Оборотът бе доминиран от ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ /в ликвидация/ с 527 хил. лв. и Софарма АД с 437 хил. лв., при общ оборот на БФБ-София от 1,22 млн. лв.

Сделките бяха едва 159, което е едно от най-слабите резултати от началото на годината, като най-много бяха сделките със Зърнени храни България (16), ЧЕЗ Разпределение България (14) и Стара планина холд (13).

*Мнението е с аналитичен характер и не представлява препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 17:49 | 18.03.13 г.
fallback