fallback

ДКЕВР стартира процедура по отнемане лицензиите на ЧЕЗ

На двете дружества е даден 7-дневен срок да представят писмени становища по основанията за откриване на процедурата

13:40 | 25.02.13 г. 8

ЧЕЗ Разпределение България АД и ЧЕЗ Електро България АД са получили решения на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), с които по същество се открива процедура за отнемане на издадените им лицензии. Решенията са получени на 22 февруари 2012 г.

За ЧЕЗ Разпределение България АД лицензията е за дейността „разпределение на електрическа енергия”, а за ЧЕЗ Електро България - за дейността „обществено снабдяване с електрическа енергия”.

На двете дружества е даден 7-дневен срок да представят писмени становища по основанието за откриване на процедурата по отнемане на лицензиите. В решението е насрочена дата за изслушване на двете дружества по отношение на мерките, които са предприети за отстраняване на нарушенията. То ще се състои на 16 април.

Към настоящия момент ръководствата на двете ЧЕЗ дружества считат, че не са налице основания за отнемането на лицензиите, нито дори за откриването на производство по такова отнемане. Ръководствата възнамеряват да изразят становища пред ДКЕВР в този смисъл в горепосочения срок, да участват в откритото заседание на горепосочената дата и като цяло активно да съдействат на ДКЕВР в производството с цел да се установи липсата на каквито и да било основания за отнемането на лицензиите. Акциите на двете дружества, както и на Енерго-Про Мрежи АД и Енерго-Про Продажби АД са спрени от търговия до 27 февруари 2013 г., с цел защита на акционерите. Необходимо е осигуряване на достатъчно време, през което информацията да достигне до инвеститорите и да се гарантира тяхната равнопоставеност, заявиха от регулаторния орган.

Свързани компании:

Електрохолд Продажби АД(CEZE)

Електроразпределителни мрежи Запад АД(CEZD)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:32 | 13.09.22 г.
fallback