fallback

Юрий Гагарин АД е приел предложение за съществено увеличение на продажбите

Така приключва сагата, преминала през спиране от производство на важен продукт и намерения за изнасяне на производството в Унгария

15:25 | 21.02.13 г. 1

Юрий Гагрин АД е приел предложение за подписване на договор за посредничество, с което ще бъде постигнато съществено увеличение на приходите от продажби на опаковки и филтри за цигари, съобщи дружеството чрез БФБ-София.

Предложението е за дистрибутиране на цялата продуктова гама за срок от пет години и устойчиво развитие на дружеството.

„Съветът на директорите обосновано счита, че с оглед на влошените финансови показатели на Юрий Гагарин АД, изразяващи се в съществено намаление на поръчките и приходите от продажби на продукция през последното тримесечие на 2012 г. и прогнозата за развитие на дружеството през 2013 г., изложените обстоятелства обосновават приемането на предложението за осъществяване на договор за посредничество и взетите решения в тази връзка“, се казва в съобщението до БФБ-София, подписано от изпълнителния директор Иван Шарланджиев.

Съветът на директорите е взел решения Юрий Гагарин АД да обезпечи кредит за оборотни средства, в качеството на трето задължено лице, като учреди в полза на кредитора Първа инвестиционна банка, договорна ипотека и особен залог върху собствени недвижими имоти, машини и съоръжения. Стойността на предоставяното като обезпечение имущество е в размер на 19,3 млн. лв.

Така приключва сагата около Юрий Гагарин АД, преминала през спиране от производство на важен продукт и намерения за изнасяне на производството в Унгария.

Юрий Гагарин АД излезе на загуба от 504 хил. лв. за октомври-декември 2012 г., спрямо печалба от 303 хил. лв. за същия период на 2011 г.

Годината стартира с повишение на финансовия резултат от 111% до 1,87 млн. лв. за януари-март 2012 г., но спирането на производството на заготовки за цигари на 5 юли 2012 г. влоши представянето на компанията. Спирането дойде, след като закон наложи забраната за производство на гилзи за цигари. Гилза е „празна цигара“, или само филтър и хартия, без тютюн в нея.

В началото на май 2012 г. Юрий Гагарин АД обяви, че ще купи унгарско дружество за 6 млн. евро с цел износ на част от производството на филтри и гилзи за цигари.

През август 2012 г. обаче дружеството се отказа от преместване на производство в Унгария. Това решение бе обосновано от промените в бизнес средата, които налагат преосмисляне на инвестиционната политика и осъществяване на такава стратегия, която да позволи устойчиво развитие на пловдивското дружество.

Новината за новия посредник бе обявена в 14:22 ч. днес, като това доведе до ръст в цената на акциите със 7,1% до 30 лв. за акция и 30 млн. лв. пазарна капитализация. Поскъпването за последните 12 месеца е с 9%.

Юрий Гагарин АД бе част от структурата на Булгартабак холдинг АД, но бе продадено през 2006 г.

Свързани компании:

Юрий Гагарин АД(YGAG)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 10:56 | 26.08.22 г.
fallback