fallback

Ал. Николов: SOFIX може да тества нивото на съпротива от 515 пункта през 2013 г.

В случай, че видим пробив над това ниво, ще може да очакваме и доста по-сериозно движение нагоре към 900-1000 пункта, смята техническият анализатор

10:43 | 16.01.13 г. 8
Автор - снимка
Редактор

SOFIX бе под натиск през първата половина на 2012 г. и поевтиня до 286 пункта – близо до дъното от 2009 г. при 257 пункта. През втората половина на годината обаче видяхме известно възстановяване, което в края на годината доведе и до промяна в краткосрочната картина на пазара, която стана позитивна, пише в годишния си анализ за 2012 г. Александър Николов, портфейлен мениджър на ДФ Адванс Източна Европа и зам.-председател на СД на Карол Капитал Мениджмънт.

"Както се вижда от графиката, SOFIX се намира в широк диапазон на търговия между 515 и 260. Най-вероятно търговията в този диапазон ще послужи като база за следващото силно възходящо движение. Въпросът е, че докато не видим пробив над 515, няма как да знаем, че страничната консолидация от последните години е завършила. Предвид текущия краткосрочен възходящ тренд може да очакваме през тази година индексът да тества нивото 515 (което е поскъпване с повече от 40%). В случай, че видим и пробив над това ниво, ще може да очакваме и доста по-сериозно движение нагоре към 900-1000 пункта, което разбира се ще отнеме и малко повече време", се казва в анализа. Изводът на Николов за пазарите в Източна Европа е, че те стоят позитивно към момента. Най-благоприятни в момента изглеждат перспективите пред румънския пазар, следван от сръбския и българския. На пазарите в Русия и Украйна средносрочните перспективи не са еднозначни, но в случай че видим поскъпване над посочените ключови нива, то и при тях може да видим невероятно силни движения нагоре, смята анализаторът.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:24 | 13.09.22 г.
fallback