fallback

М. Керемедчиев: Майнъл банк е със 150 години опит в хранителната промишленост

Смятаме да насочим нашите клиенти към българските ДЦК, тъй като родните акции са непредсказуеми, смята представителят на австрийската банка за България

09:02 | 17.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Милен Керемедчиев е роден през 1968 г. Завършва УНСС, специалност Управление на транспорта. Владее английски, руски и арабски. През 2002-2003 г. е бил заместник министър на икономиката. През 2010 г. е бил главен изпълнителен директор на Български пощи ЕАД. От края на 2012 г. е представител на австрийската Meinl Bank за България. - Г-н Керемедчиев, защо избрахте да се фокусирате върху предлагането на финансиране и оздравяване на компании в криза от производствения сектор и в частност от хранително-вкусовата и преработващата промишленост? По време на криза банките са тези институции които могат да спасят не само определени фирми но и да съживят цели индустриални сектори. Затова колкото една банка е по-компетентна във финансирането и менажирането на определен отрасъл, толкова тя ще бъде по-полезна за фирмите и по-печаливша в личен план. Компаниите от хранително вкусовата промишленост са от особен интерес за Майнъл банк защото фирмата Юлиус Майнъл, чиято собственост е банката, има над 150-годишен опит в дистрибуцията на хранителни стоки и банката е финаnсирала или изкупувала фирми от бранша в различни държави в Европа.

- Планирате ли включване на български акции в портфейла на фонда Майнъл Източна Европа? Българските акции, търгувани на фондовата борса, достигнаха своето най-ниско ценово ниво и са изключително рискови като инвестиция поради тяхната непредсказуемост. Стойностите на акциите на българските фирми не се определят от реални икономически параметри и много често имат противоположния тренд на очакванията, затова ще е много трудно да се намери инвеститор на българската борса. Друг е въпросът с българските държавни ценни книжа, които са особенно интересни за инвеститорите и са търсени на международните пазари заради стабилният рейтинг на България. Точно там смятаме да насочим и нашите клиенти.

- Имате намерение да участвате и с пряко дялово финансиране в подценени активи в България в размер на 200 млн. евро през следващите две години. Отново ли в производствения сектор? Определено производственият сектор е в основата на нашите приоритети. И тук не става дума само за предприятия от хранително-вкусовата промишленост, имаме интерес и към производствени мощности в химическата и торовата промишленост. - Имате ли амбиции към сектора на недвижимите имоти? Тъй като Юлиус Майнъл има сериозни бизнес отношения в Русия, а много руски граждани имат инвестиции или вложения във фондовете или в банката, има възможност да се подпомагат инвестициите на руснаци в недвижимост в България. За целта планираме създаването на специален инвестиционен фонд който да се съсредоточи към финасирането на покупка на недвижимост.

- Банката майка е от Австрия, а в България има много бизнеси с австрийски капитали. Ще използвате ли австрийските си контакти? Определено Майнъл банк има сериозни взаимоотношения с бизнеса в Австрия, които са базирани на десетилетия сътрудничество и изградено доверие. Нормално е тези взаимоотношения да се прехвърлят и в други страни, където има представителства на тези компании. И тъй като австрийският бизнес е много силно представен в България, считам че тясното сътрудничество с една позната финансова институция като Майнъл банк ще бъде ползотворно и за двете страни.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:13 | 06.09.22 г.
fallback