fallback

Китайци са купували акциите на Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ

Продавач е единственото физическо лице със значително участие в капитала, се казва в документ на КФН

17:10 | 08.01.13 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Китайски граждани са купували акциите на Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ в периода от 1 февруари 2012 г. до 2 октомври 2012 г., показват данни на Комисията за финансов надзор. Те са оповестени в принудителна административна мярка (ПАМ) от 3 януари 2013 г., задължаваща БФБ-София да спре търговията с дружеството, тъй като на 5 декември 2012 г. комисията отне лиценза на АДСИЦ-аБФБ-София спря търговията с акциите на дружеството от 4 януари 2013 г.

В ПАМ-а на КФН се четат интересни факти за Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ. Записано е, че китайците са купували от единственото физическо лице със значително участие в капитала. Кое е то не се споменава, но може би това е Лъчезар Динев, който е намалил дела си в Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ от 25,002% на 24,977% на 23 юли 2012 г.

Китайците са купували при цена на акция от 250 лв., което е оценило АДСИЦ-а на 125,5 млн. лв. Спирането на търговията е поискано от КФН, защото застрашава интересите на инвеститорите. Опасността се изразява в евентуално въвеждане в заблуждение относно стойността на дружеството като цяло и в частност за цената на неговите акции, предвид голямата разлика между неговата балансова стойност на акция и нейната текуща цена.

Собственият капитал в отчета към 30 юни 2012 г. е едва 487 хил. лв., което е над 250 пъти по-малко от пазарната капитализация. Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ няма приходи за полугодието на 2012 г., а причина за отнемане на лиценза е, че не е осъщестявана дейност над 1 година, а след това още 3 години, се казва в документа на КФН.

От Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ са обжалвали решението на КФН за отнемане на лиценза, като са заявили че инвеститорите на дружеството са възмутени от неспазването на законите в България от страна на КФН и от тенденциозното отношение към дружеството, с което е реализиран оборот от 3,26 млн. лв. само през декември 2012 г., което го превръща в четвърто по оборот през този месец.

Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ заема 8-мо място по оборот на БФБ-София за 2012 г. с 14,6 млн. лв. 

В решението на КФН пише и че ще бъде отправено искане до съответния окръжен съд за ликвидация на Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ, защото дружествата със специална инвестиционна цел не могат да се преобразуват в други дружества и след като им е отнет лицензът, единственият път пред тях е ликвидацията. Дружеството стана повод за анализа на Investor.bg Силен дим, а огънят не се вижда при Маунтин Парадайс и Артанес Майнинг от 24 септември тази година.

Свързани компании:

Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ - в ликвидация(MRH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:35 | 07.09.22 г.
fallback