fallback

БФБ спря търговията с Маунтин Парадайс АДСИЦ и обмисля да го извади от BG40

Решението на борсата е във връзка с отнемането на лиценза на дружеството от КФН

17:20 | 04.01.13 г.
Автор - снимка
Редактор

БФБ-София АД спря търговията с акциите на Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ за срок от 3 работни дни, считано от днес (04 януари 2013 г.), съобщи вчера пазарният оператор.

Днес от БФБ-София обявиха и че предстои да бъде преразгледано участието на емисията на Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ в индекса BG40.

Спирането на търговията е във връзка с постъпилото в БФБ-София АД уведомление от Комисия за финансов надзор относно откриване на производство по налагане на принудителна административна мярка, свързана с отнетия лиценз за извършване на дейност като дружество със специална инвестиционна цел на Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ.

КФН отне лиценза на Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ на 5 декември 2012 г.

Самото Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ е един от стожерите на БФБ-София, като заема 8-мо място по оборот с 14,6 млн. лв. за последната година.

Странностите около този АДСИЦ обаче са много. Първо всичките 284 сделки в последните 12 месеца са при цена на акция от 250 лв./бр. Пазарната капитализация е цели 125,5 млн. лв., а в отчета на дружеството има собствен капитал от едва 487 хил. лв. към 30 юни 2012 г. Превесът на пазарната капитализация над собствения капитал е над 250 пъти.

Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ няма приходи за полугодието на 2012 г., което прави пазарната капитализация от 125,5 млн. лв. много интересно явление без отговор.

Дружеството стана повод за анализа на Investor.bg Силен дим, а огънят не се вижда при Маунтин Парадайс и Артанес Майнинг от 24 септември тази година. Явно димът е забелязан и от Комисията за финансов надзор и отнемането на лиценза е факт. Факт е и спирането на борсовата търговия и преразглеждането на участието на дружеството в BG40 от БФБ-София.

Свързани компании:

Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ - в ликвидация(MRH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:35 | 31.08.22 г.
fallback