fallback

Сключен е договор за продажбата на мажоритарния дял в Каолин

Очакванията са за цена на акция в диапазона 3,5-4,3 лв.

19:36 | 21.12.12 г. 4

"Каолин“ АД било уведомено, че на 21 декември 2012 около 17,00 часа българско време е подписан договор за покупко-продажба на акции, съгласно който Quarzwerke GmbH - Германия, ще придобие от “Алфа Финанс Холдинг” АД (“АФХ”) приблизително 67,32 % от капитала на Каолин.

Quarzwerke GmbH е водеща европейска компания за индустриални минерали. Като независим, семеен бизнес Quarzwerke има 127 годишен опит с ефективни технологии за обработка и висококачествени депозити на природни ресурси. Компанията е активна в извличането, обработката и рафинирането на индустриални минерали, основно кварц, каолин, фелдшпат и др. Финализирането на сделката зависи от редица условия, едно от които е получаване на одобрения от съответните антимонополни органи в страните, на чиито пазари оперира Каолин. След финализиране на сделката Quarzwerke ще отправи задължително търгово предложение, спазвайки местното законодателство, с цел придобиване на останалите акции от Каолин, търгувани на „Българска фондова борса - София“ АД.

Съгласно договора за покупко-продажба на акциите цената на брой се очаква да бъде определена около 5 дни преди прехвърлянето им. Определената цена се очаква да бъде обявена публично.

Оценката на акциите при сделката ще се базира на редица фактори и принципи, като основният принцип е: общата стойност на бизнеса на Каолин и неговите дъщерни дружества да бъде намалена с общия размер на консолидирания нетен дълг на Дружеството и коригирана в зависимост от оборотния капитал на Дружеството към датата на определяне на цената на акция.

Очакванията на АФХ, базирани на горния принцип, са окончателната продажна цена за акция да бъде в диапазона между 3,50 и 4,30 лева, без за това да има твърда договореност.

При подобни сделки съществуват значителни регулаторни, договорни и/или други условия и рискове, които биха могли да доведат до промяна на очакванията за цена на акция, както и да забавят или възпрепятстват окончателното приключване на сделката.

Допълнителна информация ще бъде оповестена при финализиране на придобиването. Настоящото съобщение е предназначено единствено да информира и не следва да се разглежда нито като предложение за продажба, респективно покупка на споменатите в него ценни книжа, нито като покана за гласуване на одобрение в никоя юрисдикция, нито следва да се разглежда като основание да се извърши търговия със споменатите ценни книжа в противоречие с приложимото законодателство. Консолидираните продажби на Каолин АД за деветмесечието на 2012 г. намаляват със 7% на годишна база до 116,5 млн. лв. Този спад основно се дължи на наполовина намалелия оборот в сектора на варовиците за сероочистващи инсталации, се казва в прессъобщение на дружеството. Нетният консолидиран финансов резултат за деветте месеца се понижава също с около 7% до 9,3 млн. лв.  

Свързани компании:

Каолин АД(6K1)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 13:51 | 12.09.22 г.
fallback