fallback

Стара планина холд: Очакваме запазване на консолидираните приходи през 2013 г.

Холдингът предвижда спад на продажбите за първото полугодие, но се надява на ръст през второто

14:50 | 17.12.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Продажбите на предприятията от групата на Стара планина холд АД през 2012 г. ще достигнат 162,4 млн. лв., което би било спад с 15,3% в сравнение с 2011 година, но 13,4% ръст спрямо 2010 година, се казва в писмо на холдингa до акционерите и инвеститорите, публикувано чрез Бюлетин Investor.bg.

Съветът на директорите на Стара планина холд АД предвижда консолидираните приходи от продажби на продукция през следващата година да запазят равнището от 2012 година. Трите най-големи предприятия (М+С Хидравлик АД

Свързани компании:

), които реализират близо 87% от продажбите на групата, предвиждат от 6% ръст до 8% спад на продажбите, съответно и на печалбата. Предприятията имат резервен план, който ще бъде приложен при по-значителен спад на поръчките, се казва там.

Равнището на продажбите е в пряка зависимост от пазарите, на които продава групата – основно в Европейския съюз. Настоящото предвиждане се основава на постигнатите резултати през настоящата година, бизнес плановете на предприятията за 2013 година и очакванията за продължаващо нестабилно развитие на пазарите поне до средата на следващата година, се казва в писмото. 

Ние очакваме условията за бизнес да останат трудни най-малко до средата на 2013 година, като през първите две тримесечия тенденцията на спад на продажбите ще продължи и първото полугодие ще приключим с около 9,5% по-ниски приходи в сравнение със същия период на 2012 година, заявяват от Стара планина холд. Изразяваме надежда за възстановяване през второто полугодие на следващата година. Очакваното забавяне на световната икономика ще продължи да бъде пречка за търсенето извън ЕС, но по-слабото евро трябва да смекчи този ефект. Надеждата за възстановяване през второто полугодие на следващата година се изразява в прогнозиран 9,8% ръст на продажбите в сравнение със същия период на 2012 година, прогнозират от холдинга.

Първостепенна задача и през 2013 година ще бъде запазване на основните и разширяване на присъствието на нови пазари. Това ще изисква от нас да предложим добри цени, високо качество и къси срокове на доставка. Предприятията ни планират значителен ръст на инвестициите, които да доведат и до въвеждането на нови продукти, по-висока производителност и съответно по-добро заплащане на заетите лица, се казва в писмото.

Инвестициите в цялата група на Стара планина холд АД през 2013 година ще бъдат над 20,5 млн. лева, което е с 28% повече от 2012 година и 70% повече от 2011 година. Планираните инвестиции в основната си част са за модернизиране на производствените мощности, както и за развитие на организационния капацитет и човешките ресурси в дружествата. Предприятията ще разчитат на собствени средства, банкови заеми и алтернативни форми на финансиране по съответни програми, като се очаква последните да достигнат до 24% от общия размер на планираните инвестиции, се посочва там. Водещ приоритет за нас и през тази година беше увеличаване на производителността. Персоналът в предприятията ще остане на равнището на последното тримесечие на 2012 година, като не изключваме и отрицателен ръст на заетостта в групата, отбелязват от холдинга. В тези условия постигането на добър финансов резултат при очаквания обем производство е основна задача за справяне с негативните бизнес тенденции с цел недопускане на фундаментални причини за спад в пазарната капитализация на дружествата от групата, с оглед гарантиране вложенията на акционерите и тяхната доходност, изтъкват от Стара планина холд АД.

Свързани компании:

Хидравлични елементи и системи АД(HES)

Елхим-Искра АД(ELHM)

М+С Хидравлик АД(MSH)

Стара планина холд АД(SPH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 00:29 | 10.09.22 г.
fallback