fallback

БФБ-София не насрочи среща с инвеститорите за есента на 2013 г.

Причината очевидно е процедурата за приватизация, която планира през есента борсата да има нов мажоритарен собственик

10:10 | 17.12.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Бикът пред сградата на БФБ на ул. Три уши в София Снимка: Investor.bg

БФБ-София АД обяви корпоративният си календар за 2013 г., като не насрочи среща с инвеститорите за есента на годината, а само пролетна среща на 30 април 2013 г.

Това е знак, че ръководството на пазарния оператор очаква компанията да е приватизирана дотогава. В началото на януари тази година беше обявен календарът за 2012 г. и освен пролетната среща на 2 май 2012 г. беше насрочена и тази за 31 октомври 2012 г.

Сега приватизационната процедура за мажоритарните дялове в БФБ-София и Централен депозитар е напреднала. На 5 декември 2012 г. беше избрана чешката Патриа Корпорейт Файненс за извършването на маркетинг и изготвянето на анализ на правното състояние, информационен меморандум и приватизационна оценка на БФБ-София АД и Централен депозитар АД. Патриа Корпорейт Файненс а.с., Прага, Чехия е част от белгийската финансова група KBC, представена у нас от ДЗИ, СИБАНК и Кей Би Си Секюритис Н.В – клон България. След осъществяването и приемането на извършените от консултанта дейности АПСК ще пристъпи към провеждането на публично оповестен конкурс за продажба на двата държавни дяла. До участие в конкурса за продажба ще се допускат единствено водещи световни или европейски борсови оператори или борсови обединения. На изискванията отговарят само най-големите световни борси като London Stock Exchange, Deutsche Boerse, виенската CCE Stock Exchange Group, NASDAQ-OMX и вероятно други, но правителството обяви, че критерият ще е качеството на купувача, а не колко пари предлага.

Министерство на финансите притежава 50,05% от капитала на БФБ-София и 43,7% от капитала на ЦД АД, но заедно с притежаваните от БФБ-София 6,61% в ЦД контролира общо 50,31% от депозитара.

Паричните средства на Централен депозитар АД са за 5,4 млн. лв. към 31 декември 2012 г., а на БФБ-София - за 6,4 млн. лв. към 30 септември 2012 г. Акциите на БФБ-София поскъпват с 4% за последните 12 месеца до 2,51 лв. за брой и 16,5 млн. лв. пазарна капитализация.

 

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:51 | 08.09.22 г.
fallback