fallback

Маунтин Парадайс Инвест, което е с отнет лиценз, бе с най-голям оборот на БФБ

Голямото предлагане при Химимпорт от страна на Artio International Equity Fund ограничава ръста по позицията, коментира Тамара Бечева от Елана Трейдинг

19:36 | 12.12.12 г. 1
Автор - снимка
Създател

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, отстъпи с 0,1% в днешната сесия до ниво от 331,03 пункта при оборот от 209 хил. лв. От началото на седмицата индексът е на плюс 0,4%. BG40 е надолу също с 0,1% до 123,49 пункта, BGTR30 е на практика без промяна (-0,01%) на ниво от 252,55 пункта, а единствен BGREIT се повиши - с 1% до 79,58 пункта.

"Сесията премина без особена активност от страна на инвеститорите. Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ формира дневния оборот на БФБ след няколко сделки в средата на сесията. Дружеството е с отнет лиценз, а акциите вероятно отново са търгувани от лица, свързани с компанията. ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ също допринесе за оборота на борсата след сделка в края на сесията. Цената забави ръста си, след силното повишение в началото на октомври, когато беше обявен прогнозен ликвидационен дял от над 2,50 лв. за акция", коментира за Investor.bg Тамара Бечева*, анализатор в ИП Елана Трейдинг.

"Интересен за наблюдаване беше Химимпорт. След прехвърлянето на 3 млн. акции на холдинга във вторник, индивидуалните инвеститори отчасти се успокоиха, а цената бързо се върна на обичайното си за последния месец ниво от около 0,70 лв. за брой. Голямото предлагане от Artio International Equity Fund напоследък, ограничава ръста по позицията и постави купувачите във фаза на изчакване. Обичайното раздвижване в края на годината все още не е започнало. Твърде вероятно е през последните сесии за 2012 г. да са и най-големите изненади", каза тя.

Търговията с акции на борсата днес възлезе на 2,142 млн. лв., като с най-голям оборот бяха Маунтин Парадайс Инвест АДСИЦ (0%) – 813 хил., Асенова крепост (+1%) - 467 хил. и ЕЛАРГ /в ликвидация/ (+0,4%) – 295 хил.

Търгуваха се общо 50 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 19/21, а при 10 позиции нямаше промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голямо повишение са акциите на Фонд за недвижими имоти България АДСИЦ  (+1,4%), а с най-силен спад са книжата ЕМКА (-3,1%) и Химимпорт (-2,6%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 11.09.22 г.
fallback