fallback

Продавачите доминираха първата сесия за седмицата на БФБ

Възможно е някои чуждестранни инвеститори да опитват да напускат инвестициите си, коментира Владимир Малчев от Бул Тренд Брокеридж

18:39 | 12.11.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, спадна с 0,6% в понеделнишката сесия до ниво от 329,47 пункта при оборот от 229 хил. лв. BG40 прибави 0,1% до 121,45 пункта, BGTR30 се понижи с 0,3% до 252,85 пункта, а BGREIT се покачи с 0,04% до 80,01 пункта. „Скучните търговски сесии след породената от приватизацията на ЧЕЗ и Енерго Про повишена инвеститорска активност продължават с пълна сила. Днешната търговия беше доминирана от продавачите, като това намери най-силно изражение при Софарма (-1,7%), Елхим Искра (-0,7%) и Монбат (-1%). Не изключвам някои чуждестранни инвеститори да опитват да напускат инвестициите си, тъй като международните пазари определено не са в най-добрата си форма напоследък“, заяви за Investor.bg Владимир Малчев*, инвестиционен консултант и управител на ИП Бул Тренд Брокеридж.

„Впечатление направи и силното поскъпване на акциите на Фонд имоти АДСИЦ (+30%) в ранната търговия, но в последствие на достигнатите нива излезе прилично предлагане, което обаче не беше поето от купувача. На обратния полюс бяха акциите на Трейс Груп (-3,3%), които се сгромолясват доста последователно напоследък, като предполагам това се дължи на разочарование на спекуланти, които са разчитали, че обявеното обратно изкупуване ще се реализира доста по-активно“, коментира той.

“Поименните компенсационни бонове отново се очертават като един от най-ликвидните инструменти на пазара, което привлича и спекулантите. Не мога да кажа дали покупките от последните дни са свързани с евентуален втори търг за държавни земи, но определено купувачите изглеждат сериозни и едва ли го правят със спекулативни цели”, допълни анализаторът. Земеделските бонове поскъпнаха с 4% до 52 ст. за 1 лв. номинал при оборот от 258 хил. лв.

Търговията на пазара на акции днес възлезе на 414 хил. лв., като с най-голям оборот бяха Софарма (-1,7%) - 167 хил., Елхим Искра (-0,7%) – 39 хил. и ЧЕЗ Електро България (0%) – 37 хил.

Търгуваха се общо 48 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи бе 16/25, а при 7 позиции нямаше промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-голям ръст са акциите на Агрия Груп (+4,5%), а с най-силно понижение са книжата на Неохим (-2,6%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти.

Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 18:27 | 18.08.22 г.
fallback