fallback

Печалбата на Енерго-Про Мрежи се утроява въпреки спада на продажбите

Ръстът в печалбата вероятно се дължи на таксите за присъединяване на ВЕИ мощности

16:44 | 31.10.12 г. 1
Автор - снимка
Редактор

Печалбата на Енерго-Про Мрежи се утроява на годишна база до 25,3 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., докато тази на Енерго-Про Продажби намалява със 76% до 2,9 млн. лв., показват отчетите на дружествата, публикувани чрез БФБ-София.

И двете компании се търгуват на БФБ-София от 3 октомври 2012 г., когато държавата започна продажбата на последните си акции в тях.

Повишението в печалбата на Енерго-Про Мрежи вероятно идва от такси за ударното присъединяване на ВЕИ мощности преди 1 юли тази година. ЧЕЗ Разпределение например обяви, че е получило 10 млн. лв. от такива такси, въпреки че основната част фотоволтаични централи са инсталирани в районите на другите два електроенергийни оператора.

Затова приходът от присъединяване е еднократен, но Енерго-Про Мрежи АД ще получава приходи от временната такса за пренос, която ДКЕВР наложи върху ВЕИ проектите. Тази временна такса обаче е оспорвана в съда от производители на електроенергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и не е сигурно дали ще я има.

И двете компании отчитат спад на продажбите, като при Енерго-Про Мрежи той е с 4% на годишна база до 287 млн. лв. за деветмесечието на 2012 г., а при Енерго-Про Продажби - с 22% на годишна база до 619 млн. лв.

Акциите на двете дружества се търгуват на нива над средните цени при аукционите за държавните акции като при Енерго-Про Мрежи последната цена е 149 лв. за акция (около 7% над цените от аукционите), а при Енерго-Про Продажби последната цена е 15,72 лв. (около 13% над средната цена от аукционите).

Вчера дори има 7 регистрационни сделки за общо 33 534 акции на Енерго-Про Продажби АД (2,2% от капитала), всичките при цена от 24 лв./акция.

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:19 | 12.09.22 г.
fallback