IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От догодина сделките с акции ще трябва да се проследяват на 70 уеб сайта?

Ако се приеме облагането на капиталовите печалби на регулиран пазар, големите сделки вероятно ще започнат да се обявават в сайтовете на посредниците

11:32 | 19.10.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор
От догодина сделките с акции ще трябва да се проследяват на 70 уеб сайта?

„Какво става на БФБ?“, пита клиент брокера си по телефона. Смисълът на въпроса е кои са най-търгуваните акции, има ли нещо интересно. От 1 януари 2013 г. обаче отговорът може да бъде: „Изчакай да прегледам около 70 сайта“.

До 1 март 2012 г. БФБ-София имаше един уеб сайт, на който се обявяваха сделките, а именно www.bse-sofia.bg. От март 2012 г. неликвидните емисии акции бяха преместени на Алтернативния пазар с уеб адрес www.basemarket.bg.

Ако от 1 януари 2013 г. държавата обложи капиталовите печалби от сделки на регулиран пазар (който в момента е единствено БФБ-София), то сделките ще избягат към ОТС (over the counter, тоест на гише) сегмента, където капиталовите печалби и сега са облагаеми.

В момента комисионната на БФБ-София за сделки на регулиран пазар е 0,1% от стойността им без ДДС и 0,12% с ДДС. Самата БФБ-София има OTC сегмент и там комисионната е 7 лв., без значение от размера на сделката.

При големите сделки, купувачът и продавачът се срещат извън пазара, след телефонен разговор между брокерите им. Тези сделки ще търсят избягване на 0,12% комисионна и ще плащат само 7 лв. за ОТС на БФБ-София или ще потърсят друго място за обявяването на сделката.

Според нормативната уредба сделката трябва да бъде обявена, като ако някой иска тя да не бъде забелязана от пазарните участници, най-добре да я регистрира (обяви) само в уеб страницата на някой от 68-те членове на борсата (инвестиционни посредници и банки).

Едва ли някой ще тръгне да проверява 68-те сайта на борсовите членове всеки ден, въпреки че може да има и такъв ентусиаст. Общо сайтовете в който ще има сделки ще станат 70 (два на БФБ-София и 68 на посреднциите).

И в момента в сайтовете на посредниците се обявяват сделки, но техният брои е малък, защото се предпочита необлагаемият пазар на БФБ-София.

Публикуваме линкове към секциите в уеб сайтовете на ТОП 5 инвестиционни посредници по брой сделки от началото на 2012 г. на Основен пазар, а именно Карол, БенчМарк Финанс, Елана Трейдинг, ПФБК и Юг Маркет.

Самите секции, често са сложени доста навътре в архитектурата на сайтовете и трудно се намират. В сайта на Карол сделките са в EXCEL, при ПФБК са в PDF, при БенчМарк, Елана и Юг Маркет - в HTML. Трудно може да се програмират „роботи“, които да проверяват информацията в тези уеб страници и да я събират на едно място.

Също така, очакванията са доста емитенти да се отпишат като публични дружества и асортиментът от акции на капиталовия ни пазар да се свие и спрямо текущите си ниски нива.

Поради отрицателните ефекти за капиталовият пазар, описани в статията Данъкът върху капиталовата печалба ще съсипе БФБ и капиталовия пазар, 90% от гласувалите в анкета към статията 206 читатели са против въвеждането му.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

11
rate up comment 1 rate down comment 0
Eon
преди 11 години
Нека Дянков да направи БФБ като NYSE и тогава с радост ще му платя 10% от печалбата си.В копирането на чуждата практика сме много добри - когато става въпрос за цедене на стотинките от БФБ.Обаче в копирането на положителните неща - никакви ни няма.Да вземе да въведе данък чистота - всеки който си изсипе пепелника от колата на улицата или хвърли хартийка да бъде глобяван от 2-3 дебеловрати спортистчета. С това ще постигне троен ефект:1. Ще си увеличи приходите на 'бюджета' - заветната му цел.2. Ще направи България по-чиста.3. Ще направи българина - европеец и ще му промени самосъзнанието.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 3 rate down comment 0
Jekata
преди 11 години
Вече седмица се шуми за данъка, едно мнение не съм прочел от ИП, да не говорим официално становище на БАЛИП...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 2 rate down comment 0
TGV
преди 11 години
Аз също не съм съгласен да се въвежда данък. Вместо Дянков да мисли как да цеди стотинки , да помисли защо нашата борса няма никакви развитие. Много ми е интересно, ако се въведе данък и се разбягат и малкото останали участници как ще я приватизира. Трябва и да се помисли защо борсата не изпълнява и основната си функция възможност за набиране на капитал, чрез първично или вторично предлагане. Въпреки че повечето ипота бяха за купуване на яхти и вили, а не за развитие на бизнеса. И отново трябва да помисли (защото Бфб не го прави) за *** фирми, които не се търгуват, но служат за избягване на данъци и да се надуват кухи баланси.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 0
Scribbler
преди 11 години
На умряло куче, нож да вадиш! В МинФин някой поглеждал ли е графиката на Sofix? И ако се облага капиталовата печалба, то тогава капиталовата загуба трябва да се приспада. За последните 5 години, такъв данък само щеше да намали нетните приходи в хазната. Вижте отрицателната възвръщаемост на договорните фондове...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 3 rate down comment 0
dakl
преди 11 години
.Б.Б е в състояние да направи толкова много глупости за оставащите му месеци на власт , че всичко до сега което е натворил ще ни се вижда едва ли не като сингапурски просперитет.Този човек не само ще съсипе страната , но ще ни върне буквално в средните векове!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 1 rate down comment 0
deant
преди 11 години
Пряка демокрация - на изборите - за 2 дена. После се връщаме към нашия строй както и да се казва той. Защото сме избрали същите ама с други имена.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 0
toto 2
преди 11 години
Хубаво правите анкети ,ама кой ги гледа ,с тях или без тях Герберите си гласуват каквото им е наредено от техните господари с представител С.Д..Защо тези решения /закони/ не се обсъждат ,а се спускат на бързо без право на обсъждане .Ами то ние нямаме никаква нужда от тия кукли в парламента тогава .Идват си по родните места само ако има курбан или заря .Кой депутат е представил проектозаконите за обсъждане с избирателите си.Това ли е" пряката" демокрация ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 3 rate down comment 0
Натрий
преди 11 години
*** може да направи един читав раздел за обяви "купува" - "продава" за акции включително борсови. Какво пречи? Това са просто обяви. Току виж стане нещо като ОТЦ - борса.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 4 rate down comment 0
karadjata
преди 11 години
тия простаци ГЕРБ и Бойко Борисов гледат и се чудят само как да съсипят всичко в тъпата ни държава
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 5 rate down comment 0
mpy_yordanov
преди 11 години
Аргументите против данъка са описани тук http://***.investor.bg/analizi/361/a/danykyt-vyrhu-kapitalovata-pechalba-shte-sysipe-bfb-i-kapitaloviia-pazar,141410/Втори път с едни и същи аргументи не става. Просто сега заостряме вниманието върху многото сайтове.А събирането на данни от PDF и т.н. в 70 сайта забравете. Всеки от тези 70 сайта се редизайнва поне на 2 г., това означава всеки месец редизайн на 2-3 сайта, което сменя адресите на файловете.... Дори в съобщенията в XTML липсват правила, който да помогнат на робота да се ориентира (и на програмиста да напише робота). Ако тези сайтове нямат rss, който по точно определен начин да дава данните, то е буквално безсмислено да се преправят роботите постоянно.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още