IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

От догодина сделките с акции ще трябва да се проследяват на 70 уеб сайта?

Ако се приеме облагането на капиталовите печалби на регулиран пазар, големите сделки вероятно ще започнат да се обявават в сайтовете на посредниците

11:32 | 19.10.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор
От догодина сделките с акции ще трябва да се проследяват на 70 уеб сайта?

„Какво става на БФБ?“, пита клиент брокера си по телефона. Смисълът на въпроса е кои са най-търгуваните акции, има ли нещо интересно. От 1 януари 2013 г. обаче отговорът може да бъде: „Изчакай да прегледам около 70 сайта“.

До 1 март 2012 г. БФБ-София имаше един уеб сайт, на който се обявяваха сделките, а именно www.bse-sofia.bg. От март 2012 г. неликвидните емисии акции бяха преместени на Алтернативния пазар с уеб адрес www.basemarket.bg.

Ако от 1 януари 2013 г. държавата обложи капиталовите печалби от сделки на регулиран пазар (който в момента е единствено БФБ-София), то сделките ще избягат към ОТС (over the counter, тоест на гише) сегмента, където капиталовите печалби и сега са облагаеми.

В момента комисионната на БФБ-София за сделки на регулиран пазар е 0,1% от стойността им без ДДС и 0,12% с ДДС. Самата БФБ-София има OTC сегмент и там комисионната е 7 лв., без значение от размера на сделката.

При големите сделки, купувачът и продавачът се срещат извън пазара, след телефонен разговор между брокерите им. Тези сделки ще търсят избягване на 0,12% комисионна и ще плащат само 7 лв. за ОТС на БФБ-София или ще потърсят друго място за обявяването на сделката.

Според нормативната уредба сделката трябва да бъде обявена, като ако някой иска тя да не бъде забелязана от пазарните участници, най-добре да я регистрира (обяви) само в уеб страницата на някой от 68-те членове на борсата (инвестиционни посредници и банки).

Едва ли някой ще тръгне да проверява 68-те сайта на борсовите членове всеки ден, въпреки че може да има и такъв ентусиаст. Общо сайтовете в който ще има сделки ще станат 70 (два на БФБ-София и 68 на посреднциите).

И в момента в сайтовете на посредниците се обявяват сделки, но техният брои е малък, защото се предпочита необлагаемият пазар на БФБ-София.

Публикуваме линкове към секциите в уеб сайтовете на ТОП 5 инвестиционни посредници по брой сделки от началото на 2012 г. на Основен пазар, а именно Карол, БенчМарк Финанс, Елана Трейдинг, ПФБК и Юг Маркет.

Самите секции, често са сложени доста навътре в архитектурата на сайтовете и трудно се намират. В сайта на Карол сделките са в EXCEL, при ПФБК са в PDF, при БенчМарк, Елана и Юг Маркет - в HTML. Трудно може да се програмират „роботи“, които да проверяват информацията в тези уеб страници и да я събират на едно място.

Също така, очакванията са доста емитенти да се отпишат като публични дружества и асортиментът от акции на капиталовия ни пазар да се свие и спрямо текущите си ниски нива.

Поради отрицателните ефекти за капиталовият пазар, описани в статията Данъкът върху капиталовата печалба ще съсипе БФБ и капиталовия пазар, 90% от гласувалите в анкета към статията 206 читатели са против въвеждането му.

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:49 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.
Финанси виж още