fallback

Цяла вечност без сделка на БФБ-София - повече от 50 минути

Това се случва в активен месец, какъвто е октомври, а какво ли ни очаква, ако се въведе данък върху капиталовите печалби

14:51 | 16.10.12 г. 13
Автор - снимка
Редактор

През уикенда вицепремиерът Симеон Дянков, обяви че ще се въведе данък върху капиталовите печалби на регулиран пазар, какъвто в България е само БФБ-София. Анализ на Investor.bg обясни, защо такъв данък ще съсипе БФБ-София и капиталовия пазар и държавата просто няма да има обект на облагане.

Всъщност пазарът си е на изкуствено дишане и сега, след като днес бе отчетен поредният антирекорд от 50 минути и 52 секунди без сделка. В 12 ч. 59 минути и 12 секунди се сключи сделка с 1 700 акции на Холдинг Пътища АД и последва период без търговия до 13:50:04, когато бяха изтъргувани 1 500 акции на Монбат АД.

Предишният антирекорд беше 31 минути и 34 секунди без сделка от 22 август тази година.

И докато август е отпускарски месец и търговията традиционно е по-слаба, то октомври е един от силните месеци в годината.

Оборотът за днес до момента е едва 170 хил. лв. в 98 сделки.

Възниква въпросът колко данък ще получи държавата от облагането на анемичния пазар?

Възниква и въпросът колко часа без сделка ще има на БФБ-София, ако се въведе такъв данък, защото сделките ще се регистрират на извънборсов пазар (само в сайтовете на посредниците).

Свързани компании:

Българска фондова борса АД /БФБ/(BSE)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:03 | 14.09.22 г.
fallback