fallback

БФБ предлага нови критерии за ликвидност при избора на компании в SOFIX

За в бъдеще може да се избира от дружествата с най-висока медианна стойност на седмичния оборот

09:25 | 16.10.12 г.
Автор - снимка
Редактор

БФБ-София предлага ликвидните критерии за влизане в SOFIX да бъдат заменени с избор на емисии (вероятно под 30) с най-висока медианна стойност на седмичния оборот и брой сделки за последната година. Предлага се двата критерия да имат равна стойност, като да заменят сегашните изисквания за минимум 750 сделки и 2 млн. лв. оборот за последните 12 месеца, които трябва да се изпълняват едновременно.

Това са част от предложенията на БФБ-София за промени в индекса, които са изпратени за съгласуване до браншовите асоциации.

SOFIX ще остане с 15 компании, като към 1 септември 2012 г. критериите за влизане в него покриваха 11 дружества и промени в него не бяха извършени.

Прилагането на новият подход би позволило изборът на емисии в базата на SOFIX да е по-устойчив при променящите се пазарни условия, като се избягват фиксирани лимити за оборот и брой сделки.

”Считаме, че медианната стойност на седмичния оборот е по-добър измерител от общия реализиран оборот, тъй като не позволява единични сделки с голям обем да окажат влияние върху стойността на показателя”, се казва в предложението.

Следва да се подчертае, че при въвеждане на предложения подход няма да се промени настоящата логика при крайния избор на емисиите акции в базата на SOFIX, т. е. класиране на първите 15 с най-голяма пазарна стойност на фрий-флоута.

В обобщение, измежду групата от 30-те най-ликвидни компании (или 25, или 20, както се приеме), ще бъдат избирани 15-те с най-голяма пазарна стойност на фрий-флоута.

Вероятно новата методология ще доведе до намаляване на текучеството на компаниите в SOFIX, което ще го направи по-стабилен. В последната година видяхме, как големи компании като Албена АД и КТБ АД последователно отпаднаха от SOFIX (впоследствие КТБ се завърна в индекса), само защото сделките им за последните 12 месеца бяха под 750, въпреки че пазарната стойност на фрий-флоута им остава в Топ 15.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 01:02 | 13.09.22 г.
fallback