fallback

SOFIX започна с понижение седмицата

Най-голям спад отчете BGREIT, след като Булленд поевтиня с 4,4%

19:04 | 08.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Водещият индекс на БФБ – SOFIX, отстъпи с 0,2% в първата сесия за седмицата до ниво от 318,54 пункта. BG40 прибави 0,2% до 116,41 пункта, BGTR30 се понижи с 0,4% до 246,80 пункта, а BGREIT спадна с 1% до 77,56 пункта.

“В началото на новата седмица международните пазари са оцветени в червено, след като Световната банка намали прогнозата си за растежа на азиатската икономика и в частност на Китай. След признанието на премиера Самарас, че ако не получи следващия транш, Гърция ще фалира през ноември, и в навечерието на новия отчетен сезон в САЩ, се вижда защо настроенията на инвеститорите са минорни”, заяви за Investor.bg Даниел Димитров*, портфолио мениджър в Реал Финанс Асет Мениджмънт.

"За разлика от последните месеци днес българската борса се движи в синхрон с външните пазари, като повечето индекси завършиха сесията със спад. Най-сериозен бе той при секторния BGREIT, след като Булленд Инвестмънт АДСИЦ се понижи с 4,4% до 1 лв. за акция. След обявеното покачване на ликвидационната стойност при ЕЛАРГ Фонд за земеделска земя АДСИЦ, акциите му повишиха оценката си с 2,9% при значителен обем на търговия, но това вече не помага на индекса, защото те бяха извадени от него след вписването на ликвидацията в съда", коментира той. "Днес бяха изтъргувани и последните акции от държавното участие в Енерго-Про Продажби АД и Енерго-Про Мрежи АД. На вторичния пазар обаче търговията се успокои след публикуваната новина, че мажоритарния собственик на този етап не смята да отправя търгово предложение към останалите акционери. Надеждите на спекулантите за бързи печалби бяха попарени и сега остава да видим, дали няма в скоро време цената да спадне под тази, на която бяха закупени акциите на търговете през миналата седмица", допълни портфолио мениджърът. Търговията на пазара на акции днес възлезе на 1,351 млн. лв., като над половината се дължеше на Еврохолд (-2,2%) – 764 хил., където благодарение на няколко пакетни сделки бяха прехвърлени над 850 хиляди акции. Средната цена бе 0,90 лв. за брой, а търговията приключи на ниво от 0,87 лв. за ацкия.

По оборот следват ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ /в ликвидация/ (+2,9%) - 161 хил., Адванс Терафонд АДСИЦ (+0,5%) – 60 хил., Експат Бета АДСИЦ (+1,9%) - 48 хил., Монбат (+1,7%) – 40 хил. и Елхим Искра (+5,7%) – 32 хил.

Търгуваха се общо 41 емисии акции, като съотношението печеливши/губещи е 19/15, а при 7 позиции не бе отчетена промяна. От дружествата с оборот над 5 хил. лв. с най-силен ръст са акциите на Билборд (+12%) и Лавена (+5,9%), а с най-голям спад са книжата на Каолин (-4,5%). Булленд (-4,4%) и Химимпорт (-4,3%).

* Мнението има аналитичен характер и не е препоръка за покупка или продажба на финансови инструменти. Пълна информация за протичането на борсовата сесия на БФБ

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 04:30 | 20.08.22 г.
fallback