fallback

Елана: Интересът към Енерго-Про ще бъде по-голям от този към ЕВН

Приватизацията на държавните дялове в дружествата на Енерго-Про има предимството да е след сделките с акции на ЕВН, смятат от посредника

15:54 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

В сряда ще бъде проведен аукцион за продажба на по 33% от капитала на Енерго-Про Мрежи АД и Енерго-Про Продажби АД. Минималната цена за първото е 109,87 лв. за акция, като ще бъдат предложени 434 940 акции при обща минимална цена от 48 млн. лв. Минималната цена за Енерго-Про Продажби АД е 11,09 лв. на акция, като ще бъдат предложени 495 330 акции при обща минимална цена от 5,5 млн. лв. По повод приватизационната сделка от ИП Елана Трейдинг АД са подготвили анализ, части от който публикуваме. Сравнение със сделки за мажоритарния пакет Приватизацията през 2004 г. за 67% от капитала на двете дружества е на стойност 140,7 млн. евро и отговаря на стойност над 400 млн. лв. Предварително обявената сума за продажбата на мажоритарния дял от Е.ОН в края на 2011 г. е 133 млн. евро., а според слухове крайната цена на сделката през юни е между 95 и 105 млн. евро. Намалението на стойността на компанията от 2004 г. досега се дължи на глобалната криза, която доведе до преоценка на риска и на активите. От голямо значение обаче е, че дружествата на Енерго-Про не са успели да достигнат достатъчно висока възвръщаемост на капитала, като максимумът през последните 3 години е 7%. Сравнение с приватизацията на ЕВН Електроразпределение Сравнението по показателя цена/собствен капитал между Енерго-Про Мрежи и ЕВН Електроразпределение според минималната и средната цена при приватизацията в края на 2011 г., както и според цената на търговото предлагане при отписването на дружеството от борсата, също е използвано в анализа на ИП Елана Трейдинг.

То показва, че Енерго-Про Мрежи е близо до нивата от продажбата на държавния дял на ЕВН Електроразпределение и е почти наполовина по-малък спрямо равнището при отписването на компанията. Сравнение със сходни компании Анализът на Елана показва справедлива цена от 223,27 лв. за акция на Енерго-Про Мрежи АД (103% над минималната цена) и 45,16 лв. при Енерго-Про Продажби (307,2% над минималната цена), при сравнението със сходни компании. Препоръка и ценова цел Приватизацията на държавните дялове в дружествата на Енерго-Про има предимството да е след сделките с акциите на ЕВН, при които мажоритарният собственик закупи голяма част от книжата на сравнително ниски цени и успя лесно да получи контрол. Участието на пазара в първата приватизация беше много слабо. Интересът на инвеститорите този път ще бъде по-голям поради две основни причини: - Минималните цени са много ниски и няма да отблъснат дългосрочни инвеститори или краткосрочни спекуланти. Сравнението с показателя Р/В показва възможност за капиталови печалби, ако има подобрение на възвръщаемостта на компанията след търга. От дружествата обаче оповестиха влошаване през третото тримесечие нагодината. - Отписването на акциите на ЕВН Електроснабдяване и ЕВН Електроразпределение стана при значително по-висока цена от средната при приватизацията. Това ще привлече капитали с цел краткосрочни печалби и очаквания за покупка от мажоритарния собственик на основната част от акциите. Обемът на двете емисии е много голям за мащабите на българския фондов пазар при текущото му състояние и не може да бъде абсорбиран само от ресурсите на местни индивидуални или институционални инвеститори. Без участието на мажоритарния собственик или на инвеститор, който да акумулира голям пакет, продажбата ще бъде много трудна. Възможно е такова търсене да не се появи през първия ден на предлагането.

Нашата препоръка към инвеститорите е да участват в аукциона с пазарни поръчки, в очакване на появата на големи поръчки за покупка. В случай, че такива не се появят, рисковете от покупка на високи нива са ниски, защото ще се изпълнят голямо количество поръчки на минималната цена. Възможно е участие и с лимитирани поръчки, които може да не се изпълнят при изкупуване на големи обеми на по-високи цени. По отношение на структурата на инвестицията препоръчваме покупката на повече акции от Енерго-Про Мрежи и поддържането само на малък дял на Енерго-Про Продажби в портфейла поради по-волатилните финансови резултати и обема на емисията, която няма да бъде ликвидна. Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа!

Свързани компании:

Енерго-Про Мрежи АД(2EG)

Енерго-Про Продажби АД(4ES)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 03:02 | 03.09.22 г.
fallback