fallback

Инвеститори се съмняват в коректността на търговото предложение за София-БТ

Притесненията им са, че то ще влезе в сила с мълчаливо съгласие, както стана при търговото за Благоевград-БТ

13:32 | 01.10.12 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Булгартабак холдинг АД обяви търгово предложение към останалите акционери в София-БТ, като предлаганата цена е 64,02 лв. на акция, стана ясно в събота. "След случая с търговото предложение отправено от Булгартабак холдинг АД към акционерите на Благоевград БТ, при което, за изненада на всички интересуващи се от българския капиталов пазар, КФН не взе никакво отношение и го допусна за публикуване с мълчаливо съгласие, инвеститорите на БФБ-София, и по-конкретно в компанията София-БТ, са настръхнали пред поредното изпитание", се казва в прессъобщение на инвеститори, изпратено до медиите от Стефан Стефанов.

Според тях цената е съвсем близо до пазарната (63 лв. от петък) и не дава почти никаква премия за настоящите акционери, акциите на които след търговото ще станат нетъргуеми на регулирания пазар.

В прессъобщението се прави анализ на София-БТ на база методите за оценка в търговото предложение за акциите на Благоевград-БТ. Анализът показва, че поради по малкия брой акции (1,2 млн. спрямо 2,7 млн.) и значително по-добрите показатели за нетни продажби и оперативна печалба на софийската фабрика, методите за оценка дават като резултат търгова цена в диапазона 73,90-77,20 лв. за акция.

Незнайно как обаче посредникът, изготвил търговото за София БТ, е успял да извади като справедлива, цена от едва 64,02 лв., се пита в прессъобщението. Драстичната разлика предизвиква сериозни съмнения в активните участници на капиталовия ни пазар за нечестно изготвена оценка. Ето и мненията на част от инвеститорите, цитирани в прессъобщението.

znae6t: "Трудно се преглъща такова ограбване."

BSEtrader: "Нямам акции, но определено ви подкрепям, че цената изглежда доста ниска, като се има предвид развитието от последните години и особено след смяната на собствеността. Лошото е, че номера с търговото си играе ролята и дори само това, че има търгово на тази цена изкарва продавачи под тази цена и така предложителят може спокойно да си увеличи дела. Все пак дано КФН направи нещо, защото не е нормално да се отписват добре работещи дружества с отлични резултати на нива, на които имаме P/E 6.16, P/B 0.87, EV/EBITDA 3.50 ... с тенденция към намаляване заради значително подобряване на резултатите. Ако искаме да имаме пазар, трябва да имаме и регулатор. Активна дискусия за цената на търговото предложение се води в темата за София-БТ АД във форума на Investor.bg, като идеята за подписка до медиите се появи вчера."

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Булгартабак - холдинг АД(BTH)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 11:28 | 10.09.22 г.
fallback