fallback

Ликвидацията на ЕЛАРГ е вписана, въпросът е кой ще го замени в SOFIX*

Все още не е вписана поканата до кредиторите, най-рано 6 месеца след която може да се изплати ликвидационният дял

09:15 | 26.09.12 г. 5
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Ликвидацията на ЕЛАРГ фонд за земеделска земя АДСИЦ е вписана в Търговския регистър вчера в 17:51 ч. Срокът на ликвидация е една година, а ликвидатор е Веселин Данев. Днес е била вписана и поканата до кредиторите да предявят вземанията  си, най-рано 6 месеца след която може да се изплати ликвидационният дял. Подобна практика има при И Ар Джи Капитал 1 и 2 АДСИЦ, при които вписването на поканата към кредиторите е на 11 април 2012 г. и през октомври парите ще бъдат изплатени, тоест 6 месеца по-късно. И Ар Джи капитал 1 и 2 АДСИЦ обявиха ликвидационните си баланси, като те ще се гласуват на 16 октомври 2012 г. След това ще бъдат изплатени ликвидационните дялове и на събрания на 24 октомври акционерите ще освободят ликвидатора от отговорност.

След вписването на ликвидацията на ЕЛАРГ дружеството ще отпадне от SOFIX, BGTR30, BG40, реши БФБ-София още през август тази година, когато извади индекса от BGREIT. Основен претендент за мястото на ЕЛАРГ в SOFIX е Енемона, показва проучване на Investor.bg, тъй като по последни официални данни КТБ няма нужните 500 акционери. Предстои БФБ-София да обяви заместника.

В понеделник ЕЛАРГ обяви, че е изкупило предсрочно и последните си 1 820 облигации и подаде искане за падежиране на облигационната емисия, като тя вече е свалена от търговия на БФБ-София.

На 9 май 2012 г. дружеството обяви, че е продало, сключило предварителни договори за продажба или договори за възлагане в ликвидационен дял за всичките си съществени активи. Прогнозният паричен ликвидационен дял е от над 2,40 лв./акция, се казваше в съобщението. ”Планираме да приключим процеса на прехвърляне по нотариален ред на над 30 хил. имота на дружеството към март 2013 г.”, уточниха тогава от ЕЛАРГ. Акциите на АДСИЦ-a поскъпват близо три пъти за последните 12 месеца до 2,015 лв. за брой и 116 млн. лв. пазарна капитализация. В края на февруари общото събрание на акционерите гласува дивидент от 0,072 лв./акция, който вече е изплатен. * Актиализирано в 11:07 на 26.09.2012 г. с информацията за вписване на поканата до кредиторите.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 22:51 | 01.09.22 г.
fallback