fallback

За трета година БАУД и БАЛИП организират курсове за брокери и консултанти

Кандидатите, успешно издържали изпита за брокер пред КФН, ще могат да изкарат обучение за работа с Xetra и RTS, организирано от БФБ-София

15:30 | 19.09.12 г.

Българската асоциация на лицензираните инвестиционни посредници (БАЛИП), съвместно с Българската асоциация на управляващите дружества (БАУД), организират курсове за подготовка на кандидати, желаещи да се явят на изпити за брокери и инвестиционни консултанти. Курсовете се организират за трета поредна година.

Обучението стартира на 9 октомври тази година и ще продължи до 18 ноември, като ще бъде предоставена възможност на курсистите да се явят на пробен изпит на 24 ноември.

"Една от основните цели е бъдещите брокери и инвестиционни консултанти да са не само теоретично, но и практически подготвени за всички аспекти на работата си, така че със своята компетентност и умения да отговорят адекватно на пазарните изисквания, както и с професионализма си да подпомогнат нелеката задача по възвръщане доверието на инвеститорите към капиталовия пазар", заявяват двете асоциации.

Предвидено е кандидатите, успешно издържали изпита за брокер пред изпитната комисия, определена от КФН, да се запишат за практическо обучение за работа с Xetra, RTS и правилата за търговия, организирано от Българска фондова борса – София АД.

Цените на обучението са в размер на 590 лв. за курсовете за инвестиционни консултанти (64 часа по 45 минути) и 450 лв. за курсовете за брокери (40 часа по 45 минути). Провеждането им е възложено на висококвалифицирани професионалисти в областта на финансите и икономиката, които преподават в университети, висши училища и Българската CFA Асоциация.

Предвижда се и провеждането по желание, извън формата на курса, на пробен изпит и допълнителни занятия (упражнения), както и консултации. Членовете на БАЛИП и БАУД ще могат да ползват за определени от тях кандидати отстъпки от горепосочените такси, като в тези случаи цената на курсовете за инвестиционни консултанти ще бъде 520 лв., а за брокери – 400 лв.

Записването ще става срещу преведена по банков път такса, като подробна информация относно банковите сметки може да се намери на сайтовете на двете асоциации: www.balip.com и www.baud.bg.

Обучението ще бъде проведено от следните лектори: -     Васил Караиванов – Асистент, Стопански факултет на СУ, кандидат-докторант; -     Надя Неделчева, CFA – Портфолио мениджър, „Карол Капитал Мениджмънт” ЕАД; -     Ирина Димитрова, CFA – Финансов директор в НЕГ.БГ; -     Галина Димитрова, CFA – Финансов експерт, ОББ. Важно е да се знае, че издържалите изпита за брокер на ценни книжа или инвестиционен консултант не получават пожизнен лиценз. Те губят лиценза си, ако в продължение на период от 2 години не работят на подходяща длъжност. Затова курсът е подходящ най-вече за тези, които вече имат предложение за работа на походяща за лицензите длъжност, и предстои само да изкарат изпита пред Комисията за финансов надзор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 21:21 | 08.09.22 г.
fallback