fallback

ЕЛАРГ: Има основателни съмнения, че акциите ни са обект на манипулация

Няколко дългосрочни инвеститори са били търсени от ПФБК с настоятелен интерес за покупка на акциите им в ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ

10:35 | 10.09.12 г. 9
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор

Няколко наши дългосрочни инвеститори са били търсени от ПФБК с настоятелен интерес към покупка на акциите им в ЕЛАРГ, се казва в съобщение на ЕЛАРГ, разпространено чрез Бюлетин Investor.bg.

В резултат на проверка на ЕЛАРГ е установено следното: - На 26 юли ПФБК издава доклад, в който повишава с 59% предвижданията си за прогнозния ликвидационен дял на акциите на ЕЛАРГ до 2,40 лв. - Въпреки това ПФБК оставя препоръката си за ЕЛАРГ непроменена /HOLD/ с оглед съмненията, че ликвидацията ще завърши в срок и прилагайки рисково претеглено дисконтиране. - ПФБК също така посочва в доклада си, че 55% от акциите, които нейните анализатори следят, имат препоръка BUY, на каквато нашата акция отдавна не се е радвала - В края на юли и преди 20 август (акционерите към тази дата имаха право да участват в извънредните общи събрания на 3 септември), ПФБК купува над 200 000 акции за собствена сметка, като увеличава многократно позицията си във Фонда. - През периода 1-20 август ПФБК купува почти 60% от акциите на ЕЛАРГ, търгувани на БФБ, което води до повишаване на цената им до 2,07 лв., респективно – до забавяне на покупките от ПФБК - Няколко дни преди извънредните общи събрания на 3 септември 2012 г. известна финансова медия моли Директора за връзки с инвеститорите за коментар на разпространяваните слухове, че ликвидацията ще бъде забавена няколко години. ДВИ заявява, че официалната позиция на ЕЛАРГ е непроменена – че всички основни активи следва да бъдат продадени до март 2013 г. и че, ако СД узнае събития, които биха повлияли на предвиждането ни, естествено ще уведомим инвеститорите. - Два дни преди извънредните общи събрания на 3 септември 2012 г. в офиса на ЕЛАРГ се получи писмо от ПФБК, в което се заявяват претенции към редица сделки на фонда от 2011 и 2012 г., свързани с ликвидацията - На извънредните общи събрания на 3 септември 2012 г. на представителите на ПФБК и на финансовия им анализатор бе дадена възможност да изразят позициите си - Впоследствие разбрахме, че ПФБК са правили опити /доколкото знаем, засега без успех/ да привлекат и други наши инвеститори за съдебно оспорване на редица действия и сделки на фонда, предхождащи участието им като акционери

С оглед на тези факти, Съветът на директорите има основателни съмнения, че търговията с акциите на дружеството е обект на опит за пазарна манипулация.

Възложили сме на правния ни екип да анализира ситуацията и да препоръча дали и какви действия да предприемем за защита на интересите на фонда и на нашите акционери.

На колегите от ПФБК, които приветстваме като нови акционери, можем само да пожелаем занапред да идентифицират /за себе си и за своите клиенти/ подобни перспективни инвестиции преди котировките им да се се повишили с над 200%!

Още на 9 май тази година ЕЛАРГ обяви прогнозен ликвидационен дял от над 2,40 лв. за акция.

ЕЛАРГ е публикувал и протоколи от редовните общи събрания на акционерите от 3 септември 2012 г.

Одобрена е продажбата на 25 542 дка земеделска земя в област Видин с купувач Агроменидж при цена от 450 лв./дка. Одобрена е продажбата на 179 855,27 дка земеделски земи за общо 89 927 636,5 лв. с купувач Ромфарм Компани ООД

Одобрена е продажбата на притежаваните от ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ дялове в ЕЛАРГ Уинд ЕООД с купувач Агроменидж, като е променен и договорът за обслужващо дружество между Агроменидж и ЕЛАРГ ФЗЗ АДСИЦ.

Отложени за 18 септември 2012 г. са решенията за продажба на 19 385 дка в полза на Био Фарминг и за тристранен договор между ЕЛАРГ, Агроменидж и Реколта Екуити ЕООД. Причината за отлагането е липсата на кворум за тези точки, тъй като заинтересованите лица нямат право да гласуват. На 18 септември 2012 г. те отново няма да могат да гласуват, но изискванията към кворум от останалите акционери отпадат.

Акциите на ЕЛАРГ поскъпват със 187% за последните 12 месеца до 1,98 лв. за акция и 118 млн. лв. пазарна капитализация, като през периода е разпределен и брутен дивидент от 0,0721216 лв./акция.

Свързани компании:

ЕЛАРГ Фонд за Земеделска Земя АДСИЦ - ликвидирано(4EC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 16:18 | 09.09.22 г.
fallback