fallback

ЕВН: Губим 26,7 млн. лв. през юли от променена методика на ДКЕВР

На практика ДКЕВР прехвърли на ЕРП-тата разходите по присъединените в последния момент фотоволтаични централи

16:53 | 21.08.12 г. 6

ЕВН България Електроснабдяване АД предупреди, че генерира сериозен недостиг на средства, вследствие на променения компенсаторен механизъм в приетата методика от ДКЕВР на 16 юли 2012 г. Съобщението на ЕВН е разпространено чрез БФБ-София, където се търгуват акциите му. Само за юли 2012 г. загубата е 26,7 млн. лв. Става дума за приетата от ДКЕВР (Държавната комисия за енергийно и водно регулиране) "Методика за компенсиране на разходите на Обществения доставчик и Крайните снабдители, произтичащи от наложени им задължения към обществото за изкупуване на електрическа енергия по преференциални цени от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и от високоефективно комбинирано производство на топлинна и електрическа енергия". На практика ДКЕВР прехвърли на ЕРП-тата разходите по присъединените в последния момент фотоволтаични централи. Крайният срок за присъединяване на такива централи бе 1 юли 2012 г. и ЕРП-тата (ЕВН, Е.ОН и ЧЕЗ) присъединиха повече от прогнозираното от ДКЕВР.

В резултат на грешните разчети електроенергията поскъпна с 13% от юли 2012 г., вместо с планираните 10%. За да намали загубата на НЕК, държавата реши да прехвърли част от цената на скъпата фотоволтаична енергия към ЕРП-тата, които ударно присъединяваха слънчеви централи преди 1 юли 2012 г.

Финансовата тежест от т. нар. „зелена енергия” вече ще се понася равномерно от всички електроразпределителни дружества, а не само от НЕК като общ доставчик, каквато бе практиката досега, заяви на 31 юли 2012 г., председателят на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

Съгласно новата методика НЕК е задължена да компенсира само до 1/12 от индивидуалните годишни прогнозни разходи за зелена енергия, одобрени от ДКЕВР за всеки "краен снабдител", какъвто е ЕВН България Електроснабдяване АД. Тоест електроенергията от фотоволтаици, които ДКЕВР не е очаквала да бъдат присъединени, ще се плаща от ЕРП-тата. "Това ни поставя в ситуация да заплащаме на производителите на електроенергия от ВЕИ пълната преференциална цена за цялото количество изкупена електрическа енергия, но съгласно новоприетите изменения в методиката ЕВН се компенсира само за една малка част от извършения разход", оплакват се от ЕВН.

При запазване на посочения механизъм и благоприятните атмосферни условия за производство на електроенергия от ВЕИ през следващите месеци, недостигът на необходими парични средства ще продължи да расте, което може да доведе до сериозни проблеми за дружеството да изпълнява задълженията си през текущия ценови период от 1 юли 2012 г. до 1 юли 2013 г., обобщават от ЕВН. Ангел Семерджиев лансира и идеята печалбата на фотоволтаичните паркове да бъде регулирана чрез въвеждане на допълнителен данък върху дейността им или с въвеждането на допълнителни такси. Секторен данък вече има при застраховането, като застрахователите плащат по 2% данък върху всеки свой приход, с изключение на животозастраховките.

Свързани компании:

ЕВН България Електроразпределение АД(EV6)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 06:59 | 05.09.22 г.
fallback