IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

МЗХ: Не казваме колко земя ще предложим срещу ПКБ

Купувачите могат да получат информация за предлаганите парцели единствено в офисите на областните дирекции и общинските поземлени комисии

11:22 | 21.08.12 г. 14
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
МЗХ: Не казваме колко земя ще предложим срещу ПКБ

„Няма да кажем колко земеделска земя ще предложим срещу поименни компенсационни бонове“, заяви представител на Министерството на земеделието и храните пред репортер на Investor.bg по повод стартираната приватизация на земеделска земя срещу ПКБ.

На въпрос дали предложената земя е над 100 000 дка или под този размер, отговор също не бе даден.

След като в понеделник решението за търговете бе обявено в централен ежедневник, предстои публикация в местен вестник, с което започва да тече срокът от 30 дни за подаване на оферти за закупуване на земите.

Служителят на МЗХ все пак уточни, че с публикуването в местните вестници (общо 26 за 26-те области) ще се бърза и се очаква това да стане през следващата седмица. Целта е сроковете във всички области да текат по едно и също време.

Желаещите да придобият държавна земя ще могат да получат информация за предлаганите парцели единствено в офисите на областните дирекции и общинските поземлени комисии. Няма задължение тези списъци да бъдат обявени в уеб страниците на областните дирекции.

Новината за стартираните търгове за земеделска земя предизвикаха поскъпване в цената на ПКБ с 18,7% до 0,73 лв. за 1 лв. номинал към 10:40 ч. днес. Реституционните книжа поскъпват със 147% за последните 12 месеца, което ясно показва, че търговете са били очаквани.

Буди съмнение защо не се дава повече информация за предлаганите земи, включително данните за парцелите да бъдат обявени по интернет.

Съмнението е, че информационното затъмнение е с цел предимство да имат определен кръг купувачи. Защото на практика обикалянето на 26 областни града не е по-силите на всеки (в рамките на 30 календарни дни).

Тъй като не е ясно в кои местни вестници ще бъдат обявени търговете, то единственият вариант за желаещите да придобият земя е да посетят областните дирекции и да се запознаят с данните за парцелите.

Надеждата за конкуренция в търговете идва от местните инвеститори в земеделска земя, основно арендаторите.

Свързани компании:

Поименни компенсационни бонове(BLKC)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 12.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

4
rate up comment 10 rate down comment 0
SEBULBA
преди 11 години
След Триглавата ламя на власт дойде Празноглавата...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 0
Momchil_Matev
преди 11 години
Нормално и по български в Абсурдистан. Точно поради сходни такива причини аз пък спрях да бъде фен на правителството на ГЕРБ. Проблемът е, че тяхната т.нар. конкуренция притежава сходни, че и по-тежки характеристики.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 9 rate down comment 0
MZ/X
преди 11 години
Като цяло съм фен на правителството на ГЕРБ, но това си е чиста инсайдерска търговия за която в държавите с развит капиталов пазар вкарват хора в затвора!Пълен абсурд е държавата да крие съвсем съзнателно тази информация! КФН спи ли?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
dex
преди 11 години
Марияне, имаш ли идея защо само с ПКБ, а не и с КЗ и ЖКЗ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още