fallback

ВАС отмени решението на КФН за отнемане лиценза на ИП Стандарт инвестмънт

Решението е на тричленен състав, като може да бъде обжалвано пред петчленен състав

14:17 | 16.08.12 г. 11
Автор - снимка
Редактор

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил решението на Комисията за финансов надзор за отнемане лиценза на инвестиционен посредник Стандарт инвестмънт АД, показва решението на съда.

Според Комисията за финансов надзор ИП Стандарт инвестмънт е нарушил изискванията за ликвидност, тъй като е имало залог върху негов депозит, на стойност 287 000 лв. Поради залога инвестиционният посредник не може във всеки един момент да разполага за целите на осъществяваната от него дейност с тази сума, допуска КФН.

Залогът е бил в полза на мажоритарният собственик на ИП Стандарт инвестмънт АД.

Според съда обаче, за да се пристъпи към отнемане на лиценза следва посредникът да не отговоря едновременно на изискванията за ликвидност и за капиталова адекватност, както и да не е представил оздравителна програма.

В случая инвестиционният посредник за определен продължителен период от време не е поддържал ликвидни средства според изискванията. Към момента на откриване на административното производство обаче това нарушение е било отстранено съобразно дадените указания с констативния протокол, т.е. считано към 30.12.2011 г. и към момента на издаване на оспореното решение жалбоподателят е отговарял на изискванията както за капиталова адекватност, така и за ликвидност, се казва в становището на ВАС.

Анализът на разпоредбите показва, че задължението за представяне на оздравителна програма възниква в случаите, когато инвестиционният посредник престане да отговаря както на изискванията за капиталова адекватност, така и на изискванията за ликвидност. Този извод се потвърждава от констативния протокол, с който са установени нарушенията на изискванията за ликвидност и съответно са дадени конкретни указания за отстраняването им. Поради това за инвестиционния посредник не е възникнало задължение да представи оздравителна програма. В случая административният орган не е предприел никакви мерки във връзка с резултатите от проверката на дейността на инвестиционния посредник в продължение на близо три месеца, пише ВАС. Към момента на започване на административното производство жалбоподателят е отговарял на изискванията за капиталова адекватност и ликвидност, т.е. не е налице фактическият състав на приложената правна норма.

Изводът на ВАС е, че отнемането на лиценза е незаконосъобразно и не съответства на целта на закона. Предвид неблагоприятните правни последици за ИП Стандарт инвестмънт от административния акт, същият следва да бъде издаден, само когато безусловно са налице нормативно регламентираните предпоставки и ще бъде постигната преследваната от закона цел. В случая тези изисквания не са спазени, поради което обжалваното решение е незаконосъобразно и следва да се отмени, е решението на ВАС. Лицензът бе отнет на 27 март 2012 г., като на следващия ден от ИП Стандарт Инвестмънт разпространиха становище, че лицензът им е отнет за нарушение, което „ние никога не сме извършвали.“

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 15:37 | 12.09.22 г.
fallback