fallback

Цената на акциите на София-БТ се изстреля с 23% до 60,2 лв. за брой

Възможно е купувачите на 8,6% от капитала на София-БТ на 2 август 2012 г. да купуват днес*

16:48 | 15.08.12 г. 2
Автор - снимка
Редактор

Истинска драма при акциите на София-БТ АД се разиграва на пода на БФБ-София след като цената се повиши с 22,9% до 60,2 лв. за акция. Общият оборот за деня достигна 70 000 лв. (до 16:11 ч.).

Само преди две седмица на 2 август 2012 г. бяха изтъргувани 104 942 акции при цена на акция от 45 лв., или общо 4,7 млн. лв. Пакетът бе за 8,6% от капитала на дружеството и беше продаден от British American Tobacco. Днешната цена на акция е с 34% по-висока.

Тогава някой може да си е помислил, че купувач е Булгартабак холдинг или свързани с него лица.

В понеделник (13 август) обаче стана ясно, че купувач не е Булгартабак холдинг, дори не стана ясно кой е купувачът, защото пакетът е бил раздробен на части и никой от купувачите не е придобил над 5%.

Два дни по-късно, а именно днес, последва ръст в цената с 23% до 60,2 лв./акция.

Потенциалните хипотези* са, че купувалите на 45 лв. не са свързани с Булгартабак холдинг АД и днес са купили до 60,2 лв. за акция, за да имат по-голяма тежест в преговори за продажба на пакета си от акции.

Друга хипотеза е, че Булгартабак холдинг АД или свързани с него лица, са купили големия пакет от 8,6%, но все още не му достигат акции, за да достигне дял от 90% или 95%, които ще му позволят първо да отправи търгово предложение и второ да отпише дружеството като публично.

Булгартабак холдинг АД вече успешно достигна дял от 98% в Плевен-БТ АД, след търгово предложение, а в понеделник обяви търгово предложение и за Благоевград-БТ АД, след като делът му достигна 90,05% в края на миналата седмица.

Ако пакетът от 8,6% в София-БТ АД, който на практика блокира отписване на дружеството от публичния регистър, защото е за над 5% от капитала, е извън лица свързани с БТХ, тогава възникват няколко въпроса.

На първо място това е каква цена би дал БТХ за 8,6% от София-БТ. Също така, ако не е съгласен да плати определена цена, на каква цена БТХ би продал притежаваните от него 78% в София-БТ. Защото при определена цена БТХ може би ще предпочете да се фокусира върху Благоевград-БТ и Плевен-БТ и да продаде София-БТ.

Цялата тази ситуация ще продължи да занимава умовете на спекулантите, докато основните действащи лица - БТХ и притежателите на дял от 8,6%, не решат какво да правят.

Развръзката може да се проточи във времето и цените на акциите да замрат в рейндж.

*Материалът е с аналитичен характер и не е препоръка за покупко-продажба на ценни книжа.

Свързани компании:

София-БТ АД(3JU)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 12:16 | 14.09.22 г.
fallback