fallback

Предлагат смяна на 2/3 от Съвета на директорите на Агро Финанс АДСИЦ

Предложението е логично на фона на новите основни акционери в дружеството

11:30 | 09.08.12 г. 2

Съветът на директорите на Агро Финанс АДСИЦ свиква общо събрание на акционерите на 18 септември 2012 г. с цел смяна на ръководството, показва поканата за общо събрание, изпратена чрез Бюлетин Investor.bg.

Първа точка включва освобождаване от длъжност на досегашните членове на СД в лицето на Сава Василев Савов, Десислава Иванова Тошева и Васил Стефанов Петков.

Втора точка включва избор на Мирела Иванова Филипова, Васил Стефанов Петков и Валентин Асенов Билянски. На практика сегашният член на СД и изпълнителен директор Васил Стефанов запазва мястото си в управителния орган.

Справка в Търговския регистър показва, че  Мирела Иванова Филипова (родена през 1968 г.) и Валентин Асенов Билянски (роден през 1983 г.) са нови за корпоративния свят, тоест досега не са влизали в управлението на някоя компания.

Акционерите на Агро Финанс АД ще гласуват и за възнагражденията на Съвета на директорите, както и функциите на Одитен комитет да се изпълняват от СД.

Големите акционери в Агро Финанс АДСИЦ вече имат близо 90%, след като придобиха над 50% от капитала на дружеството през юли 2012 г., с продавачи пенсионни фондове на ПОК Доверие и ПОК Алианц България.

Акционерите с дял над 5% са Бромак инвест ЕАД, Кооп Инвестмънт ЕАД и КТБ.

Именно поради промяната в акционерната структура е логична и смяната на 2/3 от членовете на Съвета на директорите.

Акциите на Агро Финанс АДСИЦ поскъпват с 56% за последните 12 месеца до 1,555 лв. за акция и 50,1 млн. лв. пазарна капитализация. През периода е разпределен и брутен дивидент от 0,036 лв./акция.

Агро Финанс АДСИЦ притежава 140 719 дка земеделска земя към 30 юни 2012 г. Повечето от нея е в областите Монтана, Плевен и Враца (общо 84 000 дка).  

Свързани компании:

Агро Финанс АД(AGF)

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase. Последна актуализация: 23:28 | 31.08.22 г.
fallback